”Det är kul att vara en del av det här”

Alexander Steen om supersuccén i ishockeyns svar på Mecka — och att inte få chansen i Turin-OS

Foto: Jerker IvarSSON
TORONTOS ÄLSKLING Med 16 poäng på 22 matcher har Alexander Steen startat NHL-karriären i klass med de riktigt stora svenska ishockeyproffsen.
HOCKEY

TORONTO

Toronto Maple Leafs är inte klubben som är känd för att släppa fram unga talanger.

Alexander Steen struntade i det. 21-åringen har gjort dundersuccé under sin rookie­säsong i NHL.

– Det är kul att vara en del av det här. Toronto är ju hockeyns Mecka, säger sensationsmannen till

Sportbladet.

Foto: Jerker IvarSSON
”Det är roligt som fan”, säger Alexander Steen (till vänster) om sin första höst i NHL. Till höger Eric Lindros och Bryan McCabe.

Alexander Steen har inte bara tagit över smeknamnet ”Stänkar’n” från sin far, Winnipeg-legendaren Thomas Steen. Även talangen har gått i arv.

Ja, titta bara på Sportbladets genomgång.

Peter Forsberg, Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Mikael Renberg.

Fler är de inte, landslagsprofilerna som hade ett högre poängsnitt än Alexander Steen under sina rookiesäsonger i NHL.

– Va? Det gör mig förvånad. Det är ju bara en massa stora spelare där uppe. Det visste jag inte. Det är hur kul som helst, men man får inte glömma att vi bara har spelat 22 matcher, säger Alexander Steen.

Sudden: Steen fantastisk

Han har så här långt svarat för 16 poäng – 8 mål och 8 assist – och imponerat inte minst på kedjekamraten Mats Sundin.

– Det är kul att spela med honom. Han har varit en stor överraskning. Jag hade inte sett Alexander spela tidigare, men han har varit fantastisk. Toronto har aldrig varit en klubb som har släppt fram unga spelare. De har inte tagit sig tid och ekonomiskt inte behövt göra det. I stället har klubben köpt in nya, färdiga spelare. Men i år har Steen, Stajan och Staffan fått chansen att visa vad de kan. Det är kul, säger Mats Sundin. (Matt Stajan är 21 och Staffan Kronwall 23, red:s anm.)

Slutfrågat om pappa

Själv tar Alexander uppståndelsen med ro. Han föddes i Winnipeg och var redan vid födseln en del av NHL.

– Jag har vetat vad jag kan prestera – att jag kan spela på den här nivån. Sedan tror jag att de nya reglerna gjorde det lättare att ta en plats i laget, säger han.

Coachen Pat Quinn, fansen och den hord av reportrar som bevakar Maple Leafs älskar honom och nu handlar frågorna inte längre om pappa Thomas. I Toronto och Air Canada Centre har Alex redan gjort sig ett eget namn.

– De första två månaderna fick jag frågor om honom varje dag. Nu har det dött lite grann, men det var likadant när jag började spela i elitserien. Jag är van och det är ingenting som påverkar mig, säger Alexander Steen.

Han rättar till jackan för att skydda sig mot de kalla vindarna, men ler oavbrutet ändå.

Du ser ut att trivas.

– Ja, det är roligt som fan. Jag får spela hela tiden, både i power play och i box play. Det ger självförtroende. Det är lika roligt att kliva ut på isen varje gång. Fansen är helt galna i hockey, säger han.

Får inte spela i Turin

Trots succén är inte Alexander Steen aktuell för OS. Han fanns inte med i den 65 man stora förtrupp som förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson tog ut inför spelen i Turin.

– Det är helt upp till dem, men jag vet att de kommer att ha ett ruggigt bra lag. Jag kan bara önska dem lycka till, säger han.

Bengt-Åke kanske borde ta en ny titt på dig?

– Njae, det vet jag inte. Det är inget jag tänker på. Jag är mest glad över att ha tagit en plats här, säger Alexander Steen.

– Han kommer att hinna spela OS-turneringar, men om han ska vara med nu låter jag vara osagt. Sverige har ju så otroligt många duktiga spelare. Det är Bengt-Åkes (Gustafsson) problem, säger Mats Sundin.

Stefan Holm