Kronwall kan stoppas från Turin-OS

Detroit: Vi kan hålla kvar honom

HOCKEY

Detroit Red Wings kan stoppa Niklas Kronwall från OS - trots att han är frisk och spelklar.

- Vi har ett ansvar gentemot Niklas. Anser den knäspecialist som har hand om Niklas att åtta OS-matcher på tolv dagar inte är bra kommer vi att säga till honom att vi inte vill att han åker, säger Ken Holland, GM för Detroit Red Wings.

kan missa OS Niklas Kronwall är på väg tillbaka efter en operation i knät. Går inte rehabiliteringen som planerat kan hans klubb Detroit neka honom att åka.

Niklas Kronwall var en av Tre Kronors bästa backar i VM i Österrike i våras. Nu för han en kamp mot klockan för att bli frisk. Kronwall opererade korsbandet i Colorado i höstas och har sedan dess rehabiliterat knät för att komma tillbaka till NHL.

Precis före jul fick Kronwall veta att han blivit uttagen till OS.

Men om Kronwall hinner bli helt återställd efter skadan är osäkert. Detroit har 15 matcher kvar till OS-uppehållet. Förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson uppskattar att Kronwall måste spela tio av dem för att kunna vara med i OS.

Men Kronwalls deltagande i OS hänger även på vad Detroit Red Wings och knäspecialisten i Colorado säger.

Klubbens makt stor

I en intervju med Sportbladet förklarar Detroit Red Wings general manager Ken Holland läget.

- Vi ser till Niklas Kronwalls hälsa på lång sikt. Han är ung och vi har för avsikt att använda honom under många år. Anser läkaren att det inte är bra för Niklas att spela åtta OS-matcher på tolv dagar kommer vi säga till Niklas att vi inte vill att han åker, säger Ken Holland.

Att Kronwall skulle gå emot Detroit och Hollands önskan är givetvis otänkbart. NHL-klubbens makt är stor.

- Jag förstår Niklas om han måste tacka nej till Tre Kronor. Niklas har haft en svår knäskada och Detroit är hans arbetsgivare. Klart att deras ord har en stor betydelse för Niklas, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Gustafsson har redan tagit ut reserver som kommer att kallas in om Kronwall fortfarande inte är helt frisk eller stoppas av Red Wings.

Det blir antingen Niclas Hävelid eller Daniel Tjärnqvist som ersätter Kronwall, om han tvingas tacka nej.

- Visst är det ett avbräck att tappa Kronwall. Men han är en av sju backar och det finns flera bra reserver, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Förutom Kronwall är även skadade Christian Bäckmans medverkan i OS osäker.

här resten av Back-krisen inför OS

Tomas Ros