”Känns skönt att vara frisk”

Positivt besked för Tre Kronor - Bäckman tillbaka

1 av 2 | Foto: AP
HAR OS I SIKTE Christian Bäckman räknar med spel de närmaste dagarna - ett positivt besked för förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.
HOCKEY

Här är dagens goda Tre Kronor-nyhet.

Skadade backen Christian Bäckman gör comeback i övermorgon eller på måndag.

- Foten håller. Känns jätteskönt att vara friskskriven, säger St. Louis-backen.

När förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson tog ut OS-truppen 22 december valde han två skadade backar; Niklas Kronwall och Christian Bäckman.

Niklas Konwall började att träna med laget i måndags och kommer närmare en comeback. Men allt handlar om hur kroppen, speciellt det skadade knäet, reagerar på tuff fysisk träning.

Christian Bäckman ligger ett steg före Kronwall.

Han har tränat ett tag med St. Louis Blues och är nära en comeback.

- Foten känns bra. Jag spelar om tre-fyra dagar, säger Bäckman.

"Jättekul"

Varje dag och match är av vikt för Bäckman. Han måste få matchtempo och mycket istid för att komma in i timing och rätt känsla inför OS.

- Vi spelar borta torsdag och fredag. Det kan vara lite tidigt, men inte omöjligt. Det blir nog comeback på fredag eller i hemmamatchen på måndag, säger Christian Bäckman.

Gör Bäckman comeback på måndag hinner han spela tio matcher inför OS.

Det kan räcka - om han får mycket istid. Men blir det tre-fyra minuter per match måste nog Bengt-Åke Gustafsson börja ringa in ersättare.

- Jag har också forstått att Bäckman kan vara med i helgen. Jättekul. Nu ska han nog hinna i form till OS, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Kronwall kan stoppas

Förbundskaptenen vill inte säga någon deadline för Niklas Kronwall.

- Nej, det är 28 dagar kvar till första matchen. Vi behöver inte ha någon brådska. Vi får se vad som händer och sedan kolla med killarna hur de känner sig, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Även om Kronwall hinner spela flertalet matcher är det osäkert om Detroit Red Wings släpper honom. De ser Kronwall som en kronjuvel och vill bygga framtidens försvar runt Kronwall. Anser Detroit att det är bättre för Kronwall att inte spela åtta matcher på 12 dagar kommer de att råda Kronwall att inte åka till OS.

OS-spelare som kämpar för att hitta storformen

Tomas Ros