Norström kung i LA

Bästa kvällen i karriären för Mattias

HOCKEY

Los Angeles (TT)

OS-backen Mattias Norström har funnit rekordformen lagom till OS.

Han gjorde fem poäng, ett mål och fyra assist, och slog personligt poängrekord när Los Angeles besegrade Atlanta i en målfest med 8–6.

Men otack är världens lön:

Norström hade fem poäng för första gången i sin karriär och han blev inte ens vald till matchens lirare. Jeff Giuliano gjorde två mål, inklusive det vinstgivande målet. Men det är klart att det är en speciell kväll tack vare Luc och tack vare att vi tog en stor seger, sade tränaren Andy Murray till Los Angeles Times.

Luc är Luc Robitaille och det var han som stal alla rubriker. Robitaille sköt tre mål och blev Los Angeles Kings bäste målskytt genom tiderna med 552 mål på 1047 matcher. Han passerade Marcel Dionnes notering på 550 mål på 921 matcher.

Viktig kvittering

Därmed var Robitaille den självklara huvudpersonen men Norström hade förstås också all anledning att fira. Den förre AIK-backen är framför allt en tillgång som defensiv back men han kan producera också. Norström sköt 5–5 i numerärt underläge i inledningen av den sista perioden och spelade fram till ytterligare två mål i sista perioden då Kings gjorde 4–1 på Atlanta och säkrade segern. Mattias Norström har gjort 21 poäng (3+18) på 47 matcher och är bara en poäng från att tangera sin poängmässigt bästa under sin tolfte säsong i NHL som han noterade 1996-97 med 22 poäng (1+21).

Blågul touch

Bröderna Sedin och Markus Näslund låg bakom Vancouvers hemmaseger över Buffalo. Det lossnade först i tredje perioden för Vancouver när man gick från 1–1 till slutresultatet 4–1. Svenskarna gjorde alla varsin assist.

Ottawa förlorade med 4–3 efter straffar mot Anaheim på hemmais. Daniel Alfredsson och Jonathan Hedström gjorde en assist var för sina lag. Båda missade dock i straffläggningen. Ottawas kvittering till 3–3 kom i numerärt underläge i slutet på tredje perioden. Alfredsson spelade fram till Dany Heatley som nätade.

Ljumskskadade Peter Forsberg stod över hemmaförlusten mot Boston. Philadelphia förlorade med 2–5. ”Foppa” förväntas att bli spelklar vilken dag som helst.

TT