Foppa – hyllad syndabock

Fick stående ovation av bortafansen – sen missade han straff

Foto: Reuters
Upp - och ner OS-guldmedaljören Peter Forsberg (21) hyllades inför matchen mot New Jersey. Trota att Philadelphia spelade på bortaplan. Men en trött Foppa brände senare en straff – vilket resulterade i att det blev förlust.
HOCKEY

Hyllad för OS-guldet före matchen.

Syndabock efter en missad straff efter nypremiären.

I natt var Peter Forsberg, 32, tillbaka i NHL – och gjorde förstås poäng direkt.

– Jag ska inte ljuga för er. Jag var väldigt trött, säger svensken.

Peter Forsbergs festnatt efter OS-guldet slutade på ett gatukök i Stockholm i tisdags morse.

Några timmar senare flög han tillbaka till Philadelphia – och i natt fanns supersvensken på isen när Flyers föll mot New Jersey Devils (1–2 efter straffar).

Forsberg fick faktiskt en stående ovation av publiken i Continental Airlines Arena, trots att han var motståndare i natt. Svensken spelade också smart fram Brian Savage till Flyers enda mål, som betydde 1–1 i andra perioden.

1–1 blev också slutresultatet och när ryssen Viktor Kozlov gjorde mål på sin straff var pressen på Forsberg. Svensken missade – och bonuspoängen till Jersey.

”Vill bara hem och vila”

Men Forsberg var ändå ganska nöjd med sin insats.

– Jag tycker jag gjorde mitt jobb där ute. Jag spelade ganska säkert. Det har varit några tuffa dagar med tidsomställning, så jag skulle ljuga för er om jag inte sa att jag var trött. Men nu vill jag bara hem och vila, säger Forsberg till Flyers hemsida.

Flyers spelade utan skadade Simon Gagne och Forsberg fick nu istället Brian Savage brevid sig tillsammans med Mike Knuble.

Illa för Flyers: lagkaptenen Keith Primeau missar resten av säsongen. Han drabbades av en hjärnskakning för fyra månader (efter en tackling från Montreals Alexander Perezhogin) sedan och i natt gav han upp säsongen.

– Jag är inte hundra procent, jag är inte redo att spela än, varken psykiskt eller fysiskt, säger Primeau.

Hur det gick för de andra svenska OS-hjältarna?

Jodå, mycket bra.

Totalt samlade våra hockeyidoler från Turin ihop tio poäng.

Svenskarna som avgjorde OS-finalen för Tre Kronor spelar till vardags i Detroit. De vilade när Detroit förlorade mot San Jose med 5–1 natten mot onsdagen svensk tid. I nattens 2–0 seger mot Anaheim var de tillbaka och spelade avgörande roller. Tomas Holmström gjorde 1–0 framspelad av Henrik Zetterberg. ”Zäta” gjorde sedan själv 2–0 assisterad av Holmström och guldfixaren Nicklas Lidström. Även guldmedaljörerna Niklas Kronwall och Mikael Samuelsson spelade mot Anaheim.

Daniel Alfredsson anlände senare än sina lagkamrater i Ottawa till bortamatchen mot Pittsburgh. Det hindrade honom inte från att göra ett mål och spela fram till ett annat. Alfredsson är främste svensk i NHL:s poängliga med 35 mål och 40 assist. Trots att matchen var Alfredssons nionde på 15 dagar på två kontinenter kände han sig inte dålig.

– Jag sade till mig själv att försöka att inte tänka på det allt för mycket. Jag kände mig inte dålig, inte super heller, men ganska bra, sade Alfredsson till NHL:s officiella hemsida efter matchen.

Ottawa slog Pittsburgh med 4–3 efter att ha haft en 4–0-ledning.

Per-Johan Axelsson noterades för en assist i Bostons 4–3 förlust mot Carolina. Senare skadade ”Pebben” sitt vänstra knä och utgick i andra perioden. Det är några timmar efter matchen oklart hur allvarlig skadan är.

Axelsson söndertacklad i natt

Sportbladet.se - TT