Sorry, FBK - Modo vinner med 4-3...

HOCKEY

Färjestad mot Modo.

Färjestad - laget som alltid går till SM-final - är favoriter.

Sorry, värmlänningar, Modo vinner med 4-3.

Varför vinner Modo?

Svaren är enkla.

Ett är att de har en av Elitseriens klart bästa tränare. Harald Lückner har lyckats forma en lagmaskin med några ytterst lovande juniorer - fyra backar och den nyinplockade suveräne 19-åringen Mattias Hellström bland annat - några klasspelare och en sanslöst effektiv defensiv med Karol Krizan, elitseriens bästa målvakt.

Ett annat är formkurvan.

Modo är bäst av alla just nu

Andra halvan av elitseriens är Modo bästa laget. Ja, faktiskt. Statistiken är enkel. Modo leder med 45 poäng före Linköpings och Frölundas 42.

Ett tredje är Modos två klasskedjor.

Poängkungarna Rastislav Pavlikovsky, Andreas Salomonsson, Miloslav Horava, Per Svartvadet och Ján Pardavy levererar verkligen.

Färjestad då? Vad talar för att de ännu en gång går hela vägen?

Inte mycket faktiskt. De har varit ojämna, de har haft många skador på nyckelspelare som Peter Nordström, de har haft en enda poängmaskin och det har varit världens mest defensiva (!) center Mathias Johansson.

De har köpt i en stark tjeck vid namn Pavel Patera men han har knappast varit en succé så här långt (inga poäng på åtta matcher).

Dessutom såg målvakten Daniel Henriksson mer än lovligt darrig ut i matchen mot Mora i går. Med det spelet tar han inte Färjestad till nån final.

Ledin och Kåberg sparkapital

Men vad TALAR för Färjestad? Nåt bra har de väl?

Självklart. Jörgen Jönsson borde ha firat färdigt sitt OS-guld nu. Nu krävs att han tar ansvar och att han får den istid som motsvarar han klass. Peter Nordström är en av elitseriens bästa spelare - när han är frisk. Är han frisk? Det ser inte ut så än.

De har ett grymt sparkapital i Per Ledin och Emil Kåberg som är seriens bästa powerforwards. Det har de inte visat än. Det är dags nu, gossar.

Och Pavel Patera.

En av Europas bästa centrar de senaste tio åren med en sexsiffrig lön per match bör göra skäl för de pengarna snart.

Grundtips: Modo.

Gardera med traditions makt som säger Färjestad.

Lasse Anrell