Slutnotan: 1 miljon kronor

Sportbladet avslöjar detaljerna kring Suddens vilda festnatt - från tonfisktaco till specialchartrat flyg för 800000 kronor

1 av 5
HOCKEY

Mats Sundin nobbade Tomas Brolins krog.

I stället bjöd han Tre Kronor till middag på exklusiva Arnoldshuset, fest på Sturecompagniet och skjuts till Kanada med specialchartrat lyxflyg.

Två veckor efter den sagolika guldnatten kan Sportbladet nu berätta om detaljerna kring festen - och Suddens slutnota: cirka en miljon kronor.

26 februari 16.09: Den gyllene generationen var äntligen gyllene på riktigt.

OS-guldet var klart. Då åker Mats Sundin direkt fram till generalsekreterare Michael Englund i Sveriges bås och säger:

- Vi vill till Stockholm.

Förbundet lydde, och satte fart med bokningar och flög dagen efter hem hela laget till Stockholm och firandet på Medborgarplatsen.

Men någon segermiddag i Sverige fick de inte ordna.

Då hade det enligt en källa till Sportbladet förmodligen blivit middag och fest på Café Opera. Men under guldmiddagen i Turin säger Mats Sundin till Michael Englund:

- Vi fixar festen själva.

"Grattis till guldet"

För när Mats Sundin och Peter Forsberg kom till omklädningsrummet väntade sms från kompisen, Sturecompagniets nattklubbschef Kristoffer Ahlbom: "Grattis till guldet", hälsade han.

Sudden svarade med att ringa upp och fråga:

- Kan du fixa festen?

Tomas Brolins Undici fick därmed nobben.

- Han ville att de skulle ha festen hos honom på Undici, och det är många i laget som känner honom. Men jag tror att de tycker det är lite för litet, säger en källa till Sportbladet.

Tiden var knapp. Normalt har Kristoffer Ahlbom åtminstone en vecka på sig. Nu satte han igång alla i huset och sina kontakter för att ordna den bästa guldfesten någonsin för det bästa Tre Kronor någonsin. Resultatet:

En exklusiv middag på Arnoldshuset. En festvåning ovanför Spy Bar som tidigare använts av bland andra världsstjärnor som Janet Jackson och Jennifer Lopez.

Där åts lätthalstrad tonfisktaco med päron- och myntachutney tillsammans med ruccola balsamico till förrätt. Grillad lammytterfilé och chevregratinerad potatisgratäng med tryffelsky, serverat tillsammans med rosmarinrostade rödbetor till huvudrätt. Som avslutning crème brulée och hallontartletter.

Och så dracks det förstås en hel del.

Sudden betalade kalaset. En tillställning som enligt uppgift till Sportbladet kostade cirka 200 000 kronor.

Men Sudden var blygsam:

- Det var inte så mycket, mest en middag och så där. Men det var skönt att bara få vara med laget och de som varit med hela vägen.

Joe Labero var där

Sedan följde en galen festkväll på Sturecompagniet.

Trots att Ahlbom inte fått mer än ett dygn på sig lyckades han ringa till mängder av kändisar som dök upp för att fira med Tre Kronor.

Ulf Ekberg, Joe Labero, Jonas Åkerlund, Dilba och Emma Andersson var bara några av de namnkunniga som firade guldet med Tre Kronor.

Och så mängder med vackra, unga tjejer förstås. Sturecompagniet har sms- och mejllistor till modelltjejer och andra snygga tjejer man vill ha som gäster och Ahlbom sms:ade på måndag förmiddag till de utvalda:

Inbjudnings-sms

"Hoppas allt är bra. Jag har fest för och med OS-laget i hockey i dag klockan halv elva i kväll på Sture. Vore kul om du ville komma med en tjejkompis eller två. Om du kommer behöver jag namnen på de du tar med dig. Kram Kristoffer".

Allt för att göra Tre Kronors festkväll till ett minne för livet.

Och det blev det.

Det var packat på Sturecompagniet när Henrik Lundqvist agerade privatbartender och serverade champagne till tjejerna i en provisorisk egentillverkad bar. Mats Sundin dansade i soffan, och agerade även på krogen som den lagkapten han är. Medan Marie Serneholt sprang omkring i den minsta av Tre Kronor-tröjor.

Sundin lämnade festen strax före Foppa, Marie Serneholt, Henrik Lundqvist, Ulf Ekberg, Jonas Åkerlund och Kristoffer Ahblom, som stängde stället.

Champagnen flödade och alla var helnöjda.

- Det var riktigt roligt, säger målvakten Mikael Tellqvist.

Han var en av dem som sedan bjöds på flygresan tillbaka till Toronto.

För tre timmar efter att Mats Sundin, vid halv fyra, trampat in på sitt rum på Skandic Park Hotell med en McDonaldspåse i handen lyfte privatflyget från Arlanda.

Förbundet fick ordern av Mats Sundin:

- Chartra ett plan. Jag betalar.

Men innan förbundet hann agera hade Sudden fixat allt själv.

"Betalade ingenting"

En Challenger CL-600, en affärsjet i den övre lyxklassen, med plats för cirka 10-14 personer förde Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Niclas Hävelid och Mikael Tellqvist tillbaka till Nordamerika.

Sudden stod för allt.

- Jag betalade ingenting. Men du får prata med Mats. Han har inte sagt någonting om det, säger Mikael Tellqvist.

Ett flygning som enligt bedömare i branschen kostar mellan 600 000 och 800 000 kronor. Totalt spenderade Tre Kronors lagkapten mellan 800 000 och 1 000 000 kronor för en festnatt i Stockholm.

Ett hyggligt sätt att fira ett OS-guld på.

DOKUMENT

Johan Rikner