”Lundqvist är bäst i världen”

Rangers-legenden Mark Messier hyllar svensken – som gjorde ny stormatch i natt

Foto: AP
HET igen Henrik Lundqvist var åtta minuter från att hålla nollan i natt. Senast i raden att hylla svensken är förre Rangers-stjärnan Mark Messier.
HOCKEY

Henrik Lundqvist, 24, fortsätter att höjas till skyarna i NHL.

Den här gången är det legendaren Mars Messier som hyllar svensken.

– Han är en av världens bästa målvakter, om inte den allra bäste, sa Messier inför nattens möte mot Toronto.

"Lunkan" svarade med en ny stormatch och var bara minuter från att hålla nollan när Rangers vann med 5-2.

Lundqvist räddade 33 skott och vann målvaktsduellen mot sin svenske OS-kollega Mikael Tellqvist, 26. Segern var Lundqvists 27:e, men trots Henriks storspel så tillhörde kvällen Jaromir Jagr, 34, som noterade ett mål och tre assist och är uppe i totalt 100 poäng denna säsong.

"MVP, MVP, MVP"

När han i den andra perioden nådde 100-poängsgränsen stod hela Madison Square Garden upp och skrek "M-V-P! M-V-P!" Jagr blev därmed den sjätte Rangersspelaren genom tiderna att nå 100 poäng under en säsong - senast det hände var 1991-92 när Mark Messier och Brian Leetch, 38, gjorde det. Jagr har dock nått 100 poäng fyra gånger tidigare, senast 2000-01 med Pittsburgh Penguins.

- Han passar suveränt, har suverän blick för spelet, ett suveränt skott, allt är suveränt, sa Petr Prucha, 23, om landsmannen Jagr till AP.

Nylander på väg mot rekord

Michael Nylander, 33, noterade tre poäng och är uppe i 62 totalt. ”Nyllets” poängrekord är på 64 poäng från säsongen 2000-01 med Chicago Blackhawks. Henrik Lundqvist var på väg mot säsongens tredje nolla, men Jason Allison, 30, stoppade det när han reducerade med åtta minuter kvar av den tredje perioden.

– Jag tycker att vi var det bättre laget, men förlorade igen. Det är frustrerande, sa Torontos lagkapten Mats Sundin, 35.

Henke - Rangers nyckelspelare

Medan Torontos slutspelschanser nu är mycket små är Rangers på god väg mot sitt första slutspel sedan 1997.

Och Rangers stora nyckelspelare i vår blir Henrik Lundqvist.

I alla fall om man frågar Mars Messier.

– Han är en av världens bästa målvakter, om inte den allra bäste. Och det finns ingen anledning att tro att han inte kommer att fortsätta spela så i slutspelet.

Stefan Mellerborg ([email protected]), Pierre Bokvist