Storspel av Tellqvist när Toronto vann

Dubbelmöten med Montreal kan avgöra Maple Leafs slutspelsöde

Foto: Reuters
Snart förstemålvakt? Mikael Tellqvist storspelade i nattens match mot Carolina.
HOCKEY

Toronto har börjat hitta formen. Och nu börjar det se hoppfullt ut om en slutspelsplats.

Tacka Mikael Tellqvist för det.

”Tellan” var strålande och räddade 35 skott när Carolina besegrades med 3-2.

- Vi skämtar inte längre, vi ska verkligen ha slutspelsplatsen, säger Tellqvist till Torontos Star.

När veteranmålvakten Ed Belfour, som fyller 41 år nästa vecka, tvingats vila från spel efter en ryggskada har Tellqvist verkligen klivit fram och storspelat. I söndags höll den förre djurgårdaren nollan när Pittsburgh Penguins besegrades med 1-0.

Tellqvist gjorde bara ett misstag i nattens match det var när han med den egna skridskon styrde in pucken i mål efter att ha missat att blockera Mike Commodores skott i den tredje perioden.

- Vi släppte in två billiga mål. Men vi tog oss tillbaka och vi avgjorde dessutom. Det var riktigt stort för oss, säger Tellqvist efter sin sjätte raka match i Toronto-målet.

Torontos alla mål kom i numerärt överläget. Alexander Steen gjorde ett mål, hans första sedan den 4 mars.

Dubbelmöten med Montreal avgörande

På torsdag och på lördag kan mycket av Torontos säsong komma att avgöras. Då väntar dubbelmöten med Montreal Canadiens som också jagar en slutspelsplats.

- Det kommer bli två tuffa och stenhårda matcher. Det är inte bara klassikermöten, den här gången står så mycket mer på spel, säger Torontos tränare Pat Quinn.

Mycket ansvar kommer att vila på Tellqvist i slutspelsjakten då Belfour är på skadelistan.

- Vi tror inte att Belfour kommer göra comeback förrän möjligtvis i slutet av nästa vecka, säger Torontos General manager John Ferguson.

En försmak av nye förstemålvakten

Toronto-publiken kan nu ha fått sett vem som kan bli lagets förstemålvak de närmaste säsongerna. Enligt nhl.com ryktas det om att Toronto funderar på att köpa ut Ed Belfour från hans sista år på kontraktet.

Tellqvist kan då nästa år slippa stå i skuggan i legenden och bli förstavalet. Något som kan betyda att "Tellan" kan få en rejäl löneförhöjning – i dag är han en av 98 spelare med minimilön i NHL.

Jörgen Källström