”Det blev som vi ville ha det”

Sportbladet på besök i NHL-kungens palats – Lidström om OS-guldet, nya huset, Salming och poängrekorden

Foto: PONTUS HÖÖK
Kungens palats Nicklas Lidström har två poäng upp till sin rekordsäsong 1999/2000. I år har han redan tagit OS-guld, slagit Börje Salmings poängrekord och byggt ett eget slott. Det går bra för veteranen…
HOCKEY

DETROIT

Han avgjorde OS-finalen.

Han slår snart personligt NHL-rekord.

Och här om veckan blev han, även officiellt, större än barndomsidolen Börje Salming.

Nicklas Lidström har ett rätt hyggligt år.

– Det som hände i OS har varit en kick, säger superstjärnan när Sportbladet gör ett exklusivt besök i det lidströmska residenset utanför Detroit.

Residens var ordet. Huset Nicklas Lidström, hustrun Annika och deras fyra barn kallar hem – beläget i Northville, en halvtimmes bilväg väster om Detroit – är inte vilken hyreskasern som helst.

Det är ett palats i klass med de man kan stå och gapa inför på kungliga Djurgården i Stockholm.

– Vi flyttade hit i september, berättar Nicklas medan Annika dukar fram kaffe och kakor.

– Huset började byggas året innan och det blev som vi ville ha det.

Han är värd varenda kvadratcentimeter, tycker vi.

Få i världen är bättre på det de gör än Nicklas Lidström.

Ännu färre som är så bra blir vassare och vassare med åren.

Men det blir Nicklas.

Trots att han osannolikt nog vunnit Norris Trophy – utmärkelsen till ligans bäste back – tre gånger tidigare är det just nu, efter 15 långa år i USA, den snart 36-årige masen gör sin allra bästa NHL-säsong.

Han har redan noterats för fler assist än någonsin tidigare och har bara några futtiga pinnar kvar till personligt poängrekord.

Som bonus gick ”Lidas” förra veckan om legenden Börje Salming i den sammanlagda statistiken.

– Det är ju oerhört hedrande, ler han

– Börje var min stora förebild när jag var yngre. Att jag en dag skulle gå om honom? det hade man inte trott när man började.

Backarna gynnas av nya regler

Har du själv någon förklaring till att du bara blir bättre och bättre? Inte heller du blir ju yngre med åren.

– He he, nej, jag blir ju inte det. Rent poängmässigt tror jag att de nya regeltolkningarna kan ha spelat in en del.

Jaså, det är inte bara små forwards som har tjänat på dem?

– Nej, jag tror inte det. Det blir ju mycket power play och det är i power play man gör flest poäng. Samtidigt är det inte bara poängen som räknas, även om nu folk tittar mest på det. Man kan vara bra utan att göra poäng också.

Nicklas har knappast någon anledning att ligga sömnlös och oroas över att omvärlden inte förstår det. Det är inte bara för att han öser in mål och slår drömpassningar i parti och minut som Red Wings coach Mike Babock säger att det är ”självklart” att Lidström ska vinna Norris Trophy igen.

– Jag såg det i tidningen, säger svensken nästan blygt.

– Det är inget man tänker på under säsongen. Men visst, det har gått bra för mig. Speciellt efter OS-uppehållet.

Ja, du tycks ha fått en kick av OS-guldet?

– Ja, det kan man säga. Särskilt de första veckorna efter vi kom tillbaka kändes det väldigt inspirerande. Att vi vann alltihop var en stor kick.

Svenska – officiellt andraspråk

Har det varit stor uppståndelse bland fansen över att ni tog guld?

– Jo. Vi åkte direkt från festligheterna i Stockholm till Los Angeles för match mot Anaheim, men när vi väl kom hem igen var det rätt mycket ståhej. Det var ju lyckat att alla svenska målen i finalen gjordes av Red Wings-spelare.

Ja, det var inte bara Nicklas som avgjorde finalen med det mest klassiska slagskottet i den svenska hockeyhistorien. Även klubbkamraterna Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall smackade ju in puckar på de stackars finländarna. Dessutom ingick Tomas Holmström och Mikael Samuelsson som bekant i truppen.

Komplettera den olympiska paraden med Johan Franzén och Andreas Lilja och alla förstår att svenska är officiellt andraspråk i omklädningsrummet i Joe Louis Arena.

– Dom andra spelarna säger åt oss ibland, att vi ska lära oss engelska. He he. Vi försöker. Personligen tycker jag bara det känns roligt att det är så många svenskar här nu, säger Nicklas medan sonen Lukas tar fram en leksakszamboni och berättar för Sportbladets utsända att det är såna som kommer in på isen när pappa vilar.

Zetterberg hjälppappa

Är det tillfällighet att det blivit så mycket blågult i Red Wings?

– Mycket handlar om att vår svenske scout, Håkan Andersson, gjort ett så bra jobb. Sen har ju vi som varit här lyckats också. Då blir det naturligt att ta hit fler svenskar.

Känner du, som varit här längst, ansvaret att hjälpa landsmännen?

– Nej, det är Zetterbergs jobb nu. Jag hjälpte ”Holma” när han kom och ”Holma” hjälpte Zetterberg. Nu får han ta hand om nykomlingarna (stort leende).

Tillsammans med lagkamraterna från resten av världen gör sig ”The Sweden seven” just nu beredda för säsongens stora utmaning: Stanley Cup-slutspelet.

Det börjar om drygt tre veckor och befolkningen i Hockeytown, som ju Detroit kallas, nöjer sig inte med

något mindre än ny titel.

– Vi har kapaciteten. Fast det är ju lite annorlunda mot 2002, när vi vann senast. Då hade vi en fjärdekedja med Holmström, Larionov och Luc Robitaille. Det är en rätt vass fjärdeline?

Onekligen.

Å andra sidan är världens bäste back kvar i laget. Nicklas Lidström heter han.