”Alfredsson är viktigast i NHL”

Han är journalisternas favoritsvensk

HOCKEY

NEW YORK

De tyngsta hockey-tyckarna i Nordamerika är överens:

Ingen svensk betyder mer för sitt lag än Ottawa Senators nyblivne poängkung, Daniel Alfredsson.

- Hedrande. Men jag tycker även själv att jag haft en fantastisk säsong, säger "Alfie".

Värdefull Daniel Alfredsson har varit viktig för sitt Ottawa Senators.

Det är Canal+ som i en större enkät frågat hockey-krönikörer från hela Nordamerika om deras syn på de svenska NHL-spelarna.

Överlägsen vinnare

Den tyngsta frågan löd alltså "Vilken svensk är viktigast för sitt lag" - och 37,5 procent svarade "Daniel Alfredsson", vilket placerar göteborgaren långt före tvåan Nicklas Lidström och trean Mats Sundin.

- Utan "Alfie" hade inte Ottawa varit där laget är i dag, säger exempelvis Ken Warren från Ottawa Citizen till Canal+.

Daniel Alfredsson blir mycket glad när Sportbladet berättar om utfallet i enkäten.

- Det är givetvis smickrande, säger han och torkar en svettdroppe ur pannan.

- Jag kan inte säga så mycket om just min betydelse i laget, men det har onekligen varit ett otroligt år för mig. Vi vann guld i Turin, Ottawa har spelat jättebra och jag har fått nya utmaningar.

Hur då?

- Jag får spela mer i nya situationer. Till exempel i numerärt underläge. Det känns som att coachen har stort förtroende för mig.

Att han alternerar som utvisningskiller innebär emellertid inte att Ottawas lagkapten gjort avkall på sina offensiva ambitioner. Tvärtom.

Med 43 mål och 60 assist i grundserien har Daniel slagit nytt poängrekord och delar därmed den sammanlagda poängligans fjärdeplats med lagkamraten Dany Heatley.

- Det har gått utmärkt. Efter OS har det i och för sig varit lite upp och ner, men nu börjar det kännas riktigt bra igen.

Vilket får kallas bra tajming, för i morgon inleder Ottawa Stanley Cup-slutspelet hemma mot regerande mästarna Tampa Bay Lightning.

- Det finns inget roligare än att spela i Stanley Cup och jag ser fram emot att möta just Tampa. Det är ett offensivt lag som gillar att spela hockey.

Vill bryta mönstret

Att historien måhända säger att Senators "som vanligt" kommer följa upp en briljant grundserie med ett misslyckat slutspel försöker Daniel och hans lagkamrater låta bli att tänka på.

- Man vet aldrig, det kan gå hur som helst. Men det känns i alla fall väldigt inspirerande att gå in i slutspelet med det lag vi har just nu.

Naturligtvis måste vi också fråga vad som väger tyngst

- OS-guldet eller en eventuell Stanley Cup-titel.

- Jag har pratat med "Lidas" om det där och det går inte avgöra. Ett OS är det största en idrottsman kan vara med om, men Stanley Cup är å andra sidan svårare att vinna, så" jag vet inte.

Well, om Daniel Alfredssons säsong fortsätter som den börjat är

det inte omöjligt att Sveriges bäste NHL-forward får veta hur

det känns att vinna bägge två - under en och samma säsong.

Per Bjurman