Franzén räddade Detroit från fiasko

Foto: AP
Pust! Detroit är klara förhandsfavoriter mot Edmonton. Men i natt krävdes det övertid och två Johan Franzén-assist för att Detroit skulle lyckas ta hem första matchen av sju.
HOCKEY

NEW YORK. Johan Franzén var den store svensken när Stanley Cup-slutspelet inleddes i natt.

Han räddade Detroit från fiasko i öppningen genom att spela fram både till en livsviktig kvittering – och till det avgörande målet i den andra övertidsperioden.

Ja, Detroit vann alltså den första åttondelen mot Oilers.

Fast med mycken möda och stort besvär.

Oilers lyckades pressa storfavoriterna till en lång, gastkramande förlängning .

Ett tag såg det till och med ut som att de svårt nederlagstippade kandickerna skulle kunna gå och vinna.

De tog ledningen i mitten av andra perioden och först med lite drygt sex minuter kvar av matchen lyckades Kirk Maltby kvittera – på passning från Johan Franzén.

Sedan följde alltså en förlängning då det visserligen var spel mot ett mål. Men i det målet stod Dwayna Roloson och han gjorde sitt livs match. Såna gånger vet man hur det kan gå. Någon gör ett falat misstag av ren utmattning och så kontrar det tillbakapressade laget in ett orättvist mål...

Men Red Wings gjorde sig inte skyldigt till några sådana misstag och 2.30 in i den andra fölräningsperioden kom avgörandet.

Återigen var det nya radarparet Franzén-Maltby som, med viss assistansav Matthew Schneider, lyckades överlista Roloson.

Även de övriga sex svenskarna i Detroit – Tomas Holmström, Henrik Zetterberg, Mikael Samuelsson, Niklas Kronwall, Andreas Lilja och den mäktige Nicklas Lidström – svarade för habila instaser.

Men det var Johan Franzén, rookien från Småland, som lyste allra starkast.

Ottawa vann sitt möte mot Tampa Bay med betydligt klarare 4-1, men hade även de svårt att få fyr på de extra bränsletankar ett framgångsrikt slutspel kräver.

Därom vittnar väl inte minst det faktum att samtliga mål föll i sista perioden.

Det sisa gjorde Daniel Alfredsson i tom kasse.

Nisse Ekman prickade in kvällens elegantaste mål för heta San Jose Sharks, men det hjälpte inte. Nashville Preadtors vann ändå med 4-3 hemma i Gaylord Entertainment Center.

Missa inte superfaktan

Tidigare artiklar:

Per Bjurman