Heligt peppad – trots förlust

"Zäta" jagar Stanley Cup-revansch: Vårt bortafacit talar för oss

HOCKEY

DETROIT

Han fick smaka på förlust i går.

Ändå är Henrik Zetterberg heligt peppad

inför den fortsatta Stanley Cup-resan.

- De tidigare två slutspelen jag lirat har varit svåra besvikelser. Det ska inte det här att bli, säger "Zäta" bestämt.

Edmonton Oilers lyckades alltså utjämna matchserien mot Detroit Red Wings efter en oväntad 4-2-seger i Joe Louis Arena i går kväll, svensk tid.

Red Wings, som vann grundserien i överlägsen stil, ska ju enligt förhandstipsen sopa Detroits skitiga gator med kanadickerna, blott åtta i den västra konferensen.

- Men vi i laget är inte överraskade, säger Henrik Zetterberg när Sportbladet möter honom i de inre environgerna av mästarlagets omklädningsrum.

"väldigt tajt hockey"

Han har just avrundat 60 minuters knallhård slutspelsmatch med ett pass på träningscykel och torkar sjöar av svett ur pannan.

- Vi visste att det skulle bli en tuff serie. Edmonton spelar en väldigt tajt hockey och är alltid att jobbiga att möta.

Likafullt är "Zäta" alltså optimistisk inför fortsättningen.

- Ja, det som framförallt talar för oss är att vi spelat bra på bortaplan hela säsongen och nu åker vi ju till Edmonton. Jag tror att det här ska ordna sig.

I själva verket finns inga alternativ i den svenske skarpskyttens sinnevärld.

- Jag har lirat två slutspel tidigare. De var båda svåra besvikelser, vi åkte ur alldeles för tidigt. Så ska det inte bli den här gången, säger han och ser hård ut.

En avgörande skillnad mot de tidigare, trista årgångarna kan vara youngblood Zetterberg själv.

Han ser ut att vara på väg mot ren kalasform.

- Det gick lite segt i första matchen, tycker jag. Det blir lätt så precis när slutspelet börjar. Det är så stort och speciellt... man blir tagen. Men i dag hade jag lite bättre fart på benen.

Upp i nättaket

Och klubban med, får man väl säga. Zetterberg gjorde det läckra 2-1 mål alla trodde skulle släcka den kanadensiska oljekällan

- Det var som vanligt, förklarar han.

- Holmström stod och tog stryk framför målet och du vet, då måste de ju hålla koll på honom. Så jag kunde smyga in bakom målisen utan att nån märkte det.

Ja, sen vände han mitt i ett skär och sprätte upp en förlupen puck i nätet.

Kan Henrik frambringa mer av den sortens fräckhet lär han slippa att bli besviken i år.

Per Bjurman