Alfie: Vi ska avgöra i natt

Nu är han störst av svenskarna

Foto: Pontus HÖÖK
luckan De flesta svenska stjärnorna i NHL har krockat i slutspelsväggen. Men Daniel Alfredsson har hittat en lucka. Ottawa imponerar i Stanley Cup.
HOCKEY

TAMPA

Ridån håller på att gå ner över de flesta svenska NHL-stjärnorna.

Men Daniel Alfredsson har som synes hittat en öppning i den vägg kollegerna krockat mot.

– Och i natt ska vi avgöra serien mot Tampa, säger kungen av Ottawa.

Mats Sundin missade Stanley Cup-slutspelet helt och hållet. Markus Näslund och tvillingarna Sedin likaså. Henrik Lundqvist åker med all sannolikhet ur i dag och såväl Peter Forsberg som Nicklas Lidström och de andra hjältarna i Detroit är indragna i stenhårda, ovissa drabbningar.

Då återstår en stor, blågul profil.

Daniel Alfredsson.

Hans Ottawa Senators leder sin åttondelsserie mot Tampa Bay Lightning med 3–1 och har stora chanser att bli klara för kvartsfinalrundan i natt.

– Ja, vi får väl se hur det går. Man ska inte vara för säker, säger ”Alfie” när vi träffar honom efter den andra bortasegern i Florida.

– Men tanken och planen är att vi ska avgöra serien hemma i Ottawa i natt. Det vill vi verkligen.

Ingen orimlig ambition

Ett skäl är att slippa en ny resa ner till St. Pete Times Forum och de gapiga Tampa Bay-fansen..

Det är visserligen väldigt angenämt att vistas bland palmerna och poolerna i den 30-gradiga värmen på Floridas västkust, men...

– Det är en onödigt lång resa, menar Alfredsson.

– Vi gillar vädret, men vill helst inte åka hit igen.

En annan väldigt bra anledning att avgöra åttondelen så fort det bara går är de extra dagar av ledighet en sådan triumf premieras med.

– Man får ytterligare några dagar till återhämtning. Går man långt i slutspelet kan en sådan detalj ha avgörande betydelse, säger Daniel.

– Och vi vill ju gå långt.

Hela vägen?

– Ja, vi har ju den målsättningen.

Det är i Ottawas fall alls ingen orimlig ambition.

Vassast spets

De har visserligen för vana att halka snett i skarpa slutspelslägen, men årets lag är troligen det bästa som någonsin representerat den kanadensiska huvudstaden.

Av alla lag undertecknad hittills sett i årets slutspel är det bara New Jersey Devils som kan konkurrera i fråga om intelligens, kyla och självförtroende.

Men Senators har ännu vassare spets, ännu farligare prickskyttar längst fram i anfallslinjerna.

– Det som framförallt talar för oss tycker jag är vår bredd och vår jämnhet. Vi har ett väldigt starkt lag över hela linjen, bedömer ”Alfie”.

– I första perioden i den sista matchen åkte vi visserligen på hälarna och Tampa fick därför lite för mycket att säga till om. Men vi skärpte till oss och när vi gör det, när vi verkligen kör, då är vi svåra att slå.

Daniel själv har svarat för ett mål och en näve assist under matcherna mot Tampa, men är ändå bara halvnöjd.

– Jag var inte bra i de första matcherna i Ottawa. Nere i Florida har det gått bättre och bättre. Jag hoppas jag är på gång nu.

Senatorerna flög direkt hem till Kanada efter torsdagsmatchen och har ägnat dygnet sedan dess åt att ladda inför det som ska bli ett avgörande.

– Det finns hotellrum för de som behöver. Om man har småbarn som skriker mycket kan det vara bra att få sova själv.

Så hur gör Alfredsson?

– Jag stannar hemma, säger han och ler.

Och det är klart:

Har man hittat en lucka i Stanley Cup-ridån kan man ju koppla av.

Per Bjurman