Välkommen, Foppa – till USA:s Grums...

Sportbladets Per Bjurman: Södern är en underbar plats att vistas på

HOCKEY

NEW YORK

Från moderna storstaden Philadelphia till lantliga cowboy-hålan Nashville...

Det är ett amerikanskt Grums ”Foppa” flyttar till.

Fast med en fantastisk musikhistoria, ett sjudande nattliv och butiker fulla av häpnadsväckande boots.

Det kan tyckas övermaga att beskriva en stad med en halv miljon innevånare (1,5 miljoner om man räknar med ”förorter”) som håla, men jämfört med mångfasetterade metropolen Philadelphia är Nashville verkligen rena rama landsbygden.

Centrum består av några få gatstumpar, antalet hockeyfrillor per capita är högre än i tjeckiska landslaget under tidiga 90-talet och den som vant sig vid att dinera på fashionabla storstadsrestauranger kan få en duktig chock. Här sätter man machete-liknande knivar i traktorhjulsstora biffar och mer är det inte med det.

Viss trångsynthet, mycket värme

Med det verkligen inte sagt att Peter Forsberg inte kommer att ha trevligt i det frodiga Tennessees ”residensstad”.

Södern, som Nashville i allra högsta grad tillhör, är en underbar plats att vistas på.

Sida vid sida med vad som kan uppfattas som viss trångsynthet och viss konservatism trängs värme, vänlighet, generositet och en gästfrihet som brukar förvåna försiktiga svenskar. Man lämnar inte ett Nashville-hem utan famnen full av gåvor; kakburkar, vinflaskor, nybakade pajer...

Tro mig, inom någon månad kommer vi att läsa intervjuer där ”Foppa” säger:

– Folk är väldigt trevliga här...

Vill han kan den svenske superstjärnan ha kul också. Nattlivet på Broadway, den huvudled som passerar precis utanför nya hemmaarenan Gaylord Entertainment Center, är sannerligen inte glamoröst och sannerligen inte hippt.

Det säger något att nattklubbarna – i den mån de nu kan kallas nattklubbar – ligger vägg i vägg med butiker där det säljs pråliga boots och Stetson-hattar bredare än norrländska vägar. Men kul är det likafullt.. Man tränger sig in på någon av de otaliga, turist-kitschiga musikbarerna, hojtar till sig en blaskig öl och försöker hänga med i allsången till country-hitsen coverbandet på scenen står och vevar.

Countrymusiken – ingen myt

För nej, det där med country är ingen myt. Nashville är countrymusikens definitiva huvudstad i världen och har han inte gjort det förr är det hög tid att Forsberg, om han vill smälta in, börjar plugga steele-gitarrens historia.

Det går bra att börja med ett besök på ambitiösa Country Music Hall of Fame ett par kvarter från isladan – eller klassiska Grand Ole’ Opry.

Sedan är det bara att knalla in på Ernest Tubbs Record Store, på just Broadway, och tjacka en bunt skivor.

Bra country-tips

Den samtida scenen är bättre än sitt rykte, men personligen föredrar jag de traditionella old school-namnen.

Några rekommendationer:

Hank Williams, The Carter Family, Lefty Frizell, George Jones, Buck Owens, Patsy Cline, Merle Haggard, Wanda Jackson, Louvin’ Brothers, Gram Parsons, Gene Clark och, förstås, Johnny Cash.

Hockey?

Mja, det bryr dom sig inte så mycket om. Men de kommer kanske att göra nu när även Peter Forsberg rest down south.

Allt om Foppas övergång:

Per Bjurman