Han är NHL:s hetaste spelare

NHL:s hetaste spelare om Emma, Tre Kronor och pimpelfiske

Foto: Jimmy Wixtröm
HOCKEY

DETROIT

Han är NHL:s hetaste spelare.

Men den Henrik Zetterberg vi möter i Detroitförorten Birmingham ser mer ut som den coolaste.

Det stämmer det också.

– Ja, det är bara att njuta så länge det varar. Det kan gå lika fort åt andra hållet också, säger Zäta.

I delstaten Michigan är det långt till sommaren och en iskall vind drar in från grannlandet Kanada i norr.

Det är därför Henrik Zetterberg drar ner mössan över öronen och sveper halsduken runt halsen när vi går ut på gatorna i Birmingham.

Kylan har redan däckat hans pappa Göran, som är på besök.

När Zäta sänkte Chicago med två mål i onsdags, låg Göran på sjukhus med lunginflammation.

– Ja, jag åkte till sjukhuset direkt efter matchen och blev kvar där till tre på morgonen, säger Zäta.

– Men han är bättre nu och har fått lämna sjukhuset.

”Ja det vete fan”

Det är svårt att tro att vi går omkring med NHL:s hetaste hockeyspelare.

Inte ens på kaféet vi besöker visar någon minsta intresse för Zäta, trots att delstaten Michigan är ett av hockey-USA:s starkaste fästen.

– Men här får man vara i fred. Det är inte som i Toronto. Men det har jag ingenting emot heller, säger.

Då har han ändå gjort tretton mål och passat fram till tolv på de tio senaste matcherna (före nattens match mot Edmonton). Det gör ett snitt på fantastiska 2,5 poäng per match och det har gjort honom till NHL:s mest hyllade och omskrivne spelare just nu.

– Men på de tolv första matcherna gjorde jag totalt tre poäng. Då var det inte lika roligt att åka ner till ishallen, säger Zäta.

Men nu sprutar du in mål och passar fram till andra. Vad har hänt?

– Ja, det vete fan. Jag har svårt att sätta fingret på något jag gjort annorlunda. Det har nog mycket att göra med att hela vår kedja varit het. Pavel (Datsyuk) och Tomas Holmström har också varit bra.

Och nu är du bäst av alla svenskar i NHL. Det var du aldrig känd för hemma?

– Nej, jag var aldrig någon målskytt i Sverige. Jag har inget vidare skott heller, men där har jag hjälp av Holmström som alltid står framför målvakten och skymmer. Men jag gjorde 39 mål i fjol. Nu hoppas jag kunna spränga 40-målsgränsen. Det vore kul.

Du anses också vara den mest underbetalda stjärnan i hela NHL. Du skrev ett fyraårskontrakt i fjol, tjänar 2,6 miljoner dollar i vinter, 2,7 nästa och 2,9 sista säsongen 2008/09. Många tycker det är rena reapriset?

– Ja, men jag hade inte alls det förhandlingsläget då jag skrev kontraktet. Jag valde tryggheten framför att bara skriva ett ettårskontrakt i fjol. Jag var erbjuden strax under miljonen för ett år, men valde tryggheten med ett fyraårskontrakt. Och tänker man på vad jag tjänade innan, så var det ett lönelyft med nästan två miljoner.

Men du hyllas av alla nu, från legender som Wayne Gretzky och Steve Yzerman till svenskar som Foppa och Ulf Samuelsson?

– Det blir så då poängen trillar in. Men det gäller att ta det med en nypa salt. Jag vet hur det är då det går dåligt också.

Men du har utvecklats för varje säsong och bara blivit bättre och bättre. Du var ingen stjärna från start. Vad beror utvecklingen på?

– Det bör nog ihop med att jag fått mer och mer ansvar. Nu får jag spela mycket power play och box play och man lär sig oerhört mycket av att vara på isen i de där viktiga skedena av matcherna. Och så gör ju träningen att man hela tiden blir större och lite starkare.

Prestige mellan klubbarna

Nu ska du möta Foppas Nashville fem gånger de närmaste veckorna. Mycket prestige?

– Jag vet inte om det är så mycket prestige mellan mig och Peter, men det är väldig prestige mellan klubbarna. Det kommer att bli otroliga matcher med slutspelskaraktär. Jag tror det blir bra för båda lagen att få de matcherna inför slutspelet.

Detroit har varit ett av NHL:s bästa lag i grundserien sedan du kom. Men ni har alltid åkt ut tidigt i slutspelet?

– Ja, men det är inte så stor skillnad mellan första och åttonde lag som det var förr. Och i grundserien har vi gynnats av att spela i en lättare division. Vi har fått många extra poäng på grund av det.

Du tackade nej till All Star-matchen. Varför?

– Jag behövde vila handleden. Jag har haft problem med vänster handled av och till. Men den känns bättre nu. Det var rätt att vila.

Vad gjorde du i stället?

– Stack och fiskade i Colorado. Min kusin var här och vi hyrde en lägenhet och satt på isen och pimpelfiskade på dagarna.

Funkar bra med Emma

Du har alltid ställt upp i Tre Kronor. När Detroit åkte ut i första omgången i fjol kom du direkt till VM i Riga.

– Ja, jag tycker det är väldigt roligt att spela i landslaget. Det är en speciell känsla och alltid jävligt kul. Jag tänkte aldrig på NHL då jag var liten. Drömmen var att få spela i Tre Kronor. Så får man chansen är det klart att man ställer upp.

Vad minns du från OS-finalen i Turin?

– Sista minuterna mins jag som om det var i går. När pucken åkte över blå och man insåg att vi vunnit.

Du har ett litet kändisförhållande också, med tanke på att du och Emma Andersson är ett par. Hur funkar det att vara särbos?

– Hon är här så ofta hon kan. Hon har också ett jobb att sköta, men hon har ändå varit här rätt så mycket i vinter. Det har funkat bra.

Hur länge tänker du hålla på?

– Det är kroppen bestämmer det. Men jag spelar gärna i tio år till.

Henrik Zetterbergs karriär

Sagt om Zäta de senaste dagarna

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM