Messier hyllad i Edmonton

”Den störste ledare som sporten haft”

1 av 3 | Foto: AP
Känslosamt Den forna superstjärnan kunde inte hålla tillbaka tårarna när han hyllades i Rexall Place i Edmonton i natt.
HOCKEY

Inte ett öga var torrt i Rexall Place i Edmonton i natt.

Mark Messier, 44, fick sin tröja nummer 11 upphängd i taket och hyllningarna till NHL-legenden ville aldrig ta slut.

– Jag vill tacka alla Oilers-fans för att ni hedrar den störste ledare som sporten någonsin haft, sa Edmontons tränare och Messiers förra lagkamrat Craig MacTavish i ett hyllningstal.

Messier har en fantastisk karriär bakom sig med bland annat sex Stanley Cup-titlar, två Hart Trophies, en Conn Smythe-Trophy och totalt 1887 poäng under sin 1756 matcher långa NHL-karriär. Med det ligger han tvåa i den totala poängligan genom alla tider, endast slagen av suveräne Gretzky som nådde fantastiska 2857 poäng under sin karriär.

Messier är den enda spelaren någonsin som varit lagkapten i två Stanley Cup-vinnande lag. Fem av dessa Stanley Cup tog han med Edmonton och den sista vann han med New York Rangers.

Grät när han tackade lagkompisarna

I natt hissades hans tröja nummer 11 upp i taket i Rexall Place och jublet från de 16 839 i publiken visste inga gränser.

När Messier skulle hålla sitt tacktal så brast det för den superstjärnan.

– Det är väldigt känslosamt att prata om de upplevelser vi hade tillsammans i laget. De var så starka och intensiva. När jag tänker på det så inser jag att det påverkade mig på ett djupare plan än bara inom den professionella hockeyn. Det påverkade mig hur jag skulle leva mitt liv och vilka val jag skulle göra. Och jag vill tacka alla er för att ha hjälpt mig bli en bättre hockeyspelare, och förhoppningsvis även en bättre människa, sa Messier med tårarna rinnande ner för kinderna.

Ett bevis på hur stor Mark Messier är kunde man se i vilka spelare som var där för att hylla honom. Forna lagkamraterna Paul Coffey, Jari Kurri, Grant Fuhr och sist men absolut inte minst, Wayne ”The Great One" Gretzky.

Efter ovan nämnda herrar och Al Hamilton så blev Messier den sjätte spelaren att få sin tröja upphängd i Edmontons arena.

Fotnot: Hart Trophy är priset för ligans mest värdefulla spelare. Conn Smythe för Stanley Cup-slutspelets mest värdefulla spelare.

Webb-tv

Sex Stanley Cup

Mårthen Bergman