"Jag får inte ge upp så enkelt"

Misslyckades - men Liv kommer inte hem

HOCKEY

HV 71 - glöm Stefan Liv.

Han blir kvar i Nordamerika säsongen ut, trots en månadslön på 40 000 kronor och spel i farmarligan.

- Jag får inte ge upp så enkelt. Jag trivs bra, men jag saknar familjen, säger Stefan Liv.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
räddar inte hv Stefan Liv är målvaktshjälte i Jönköping. I Nordamerika har det gått sämre. Liv skickas sannolikt ned till Detroits farmarlag - med ekonomiska konsekvenser. Men han kommer inte hem.

Sportbladet pratade med Stefan Liv i går morse. Han bor för tillfället hemma hos Johan Franzén och tränar fortfarande med NHL-laget Detroit Red Wings. Men troligtvis inte så länge till.

Detroits målvaktsbredd är bra och just nu finns det tre, eller till och med fyra målvakter före Stefan Liv på rankningen; Dominik Hasek, Chris Osgood och Joey MacDonald. Sedan finns unga talangen Jimmy Howard som kommer att ge Liv en tuff match i AHL.

- Jag tar dag för dag. Har en känsla av att jag får vara kvar hela campen med Detroit och sedan skickas ned till farmarlaget Grand Rapids, säger Stefan Liv.

Saknar rutin

Stefan Liv är svensk mästare och har vunnit OS-guld och VM-guld. Men han saknar rutin från NHL. Det gör att Detroit enkelt kan skicka ned honom till Grand Rapids och att de till och med sparar pengar på att göra det eftersom Livs lön i farmarligan är avsevärt lägre än i NHL.

Sedan talar de nya NHL-reglerna emot Liv. Joey MacDonald är en av Detrois fem målvakter. Om han ska skickas ned till AHL kan andra NHL-lag ta över hans kontrakt. Detroit riskerar alltså att tappa Macdonald om de vill skicka honom till AHL.

- Det är nog bra för mig att spela i Grand Rapids och AHL ett tag. Man måste lära sig spelet och det tar sin tid. Men visst vill jag vara i NHL. Är jag andre eller tredjemålvakt i Detroit är man ju närmare NHL än när man är i Grand Rapids, säger Stefan Liv.

Ekonomisk förlust

Rent ekonomiskt är den före detta HV71-målvaktens situation annorlunda nu.

Spelar han i NHL får han en bra lön, mer än han skulle kunna ha i elitserien. Men eftersom han med stor säkerhet kommer få AHL-lön ett tag framöver är lönekuverten inte lika feta.

- Man kan väl räkna på lite olika sätt och jag tycker inte att jag förlorar så mycket jämfört med i HV 71. Jag får bland annat en signingbonus också. Men jag vill göra det här äventyret i Nordamerika och testa mig själv - det handlar inte om pengar, säger Stefan Liv.

Liv får 40 000 kronor i månaden om han spelar i farmarligan. En markant skillnad från den lön på runt 250 000

kronor hans marknadsvärde ligger på i elitserien.

- Jag kommer inte att avbryta kontraktet här borta och komma hem. Det är helt okej här borta, även om jag hamnar i AHL. Elitserien finns kvar när jag kommer hem, säger Stefan Liv.

Stjärnans ekonomiska smäll

Tomas Ros