”Jag vill att det ska smälla”

”Tuffe Uffe om sin nya roll bredvid Gretzky”

Foto: Pontus Höök
Tung i öknen. Sportbladet har träffat gamle hårdingen Uffe Samuelsson – som fortfarande predikar vikten av att smälla på, nu i rollen som assisterande NHL-coach.
HOCKEY

PHOENIX

Enligt egen utsago skulle han själv vara totalt chanslös i "nya" NHL.

Men det hindrar inte Ulf Samuelsson från att, som assistent till Wayne Gretzky, lära andra backar hur de använder huggtänderna.

- Någon måste ju se till att forwards inte inbillar sig att det inte kan smälla längre, skrattar "Tuffe Uffe" när Sportbladet möter honom i Arizona-öknen.

Vi var många som deppade när Ulf Samuelsson år 2000 - efter 16 säsonger, 1 080 matcher och 2 453 utvisningsminuter - avslutade den aktiva karriären. Det skulle, insåg vi, bli tomt utan Sverige tuffaste, och roligaste, NHL-profil.

Men nu är "Robocop" tillbaka - som coach.

Han smakade på jobbet i New York Rangers farmarlag, Hartford Wolf Pack, förra året och värvades under sommaren till Phoenix Coyotes av självaste Wayne Gretzky.

- Jag fick göra några år som pensionär och nu är det skönt att vara tillbaka i hetluften, säger "Tuffe Uffe" när vi ses i det gnistrande solskenet i nya hemstaden.

Coachar backarna

Att den 42-årige Fagersta-sonen - alltjämt i det fysiska skick det anstår en elitidrottsman - återigen tvingas underkasta sig det intensiva resschema som ingår i NHL-livet bekommer honom inte alls.

- Nej, tvärtom. Det är bara kul.

Man tror ju annars att just allt resande är skönt att slippa när karriären är över.

- Men jag är en rastlös typ, så det passar mig perfekt att få flacka omkring lite grann.

Uffes uppgiften i Coyotes består i huvudsak i att träna och coacha lagets backar.

- Vi gör i och för sig allt som grupp i den här klubben. Wayne vill ha det på det viset. Så jag har synpunkter på allting, berättar han.

- Men mitt huvudansvar är backarna och under matcherna fokuserar jag nästa helt på dem. När de kommer tillbaka till bänken och frågar vad de skulle ha gjort annorlunda i en viss situation, då vill jag alltid kunna ha ett svar direkt.

Det är också Uffe som bestämmer vilka backar som ska matchas - och hur.

- Det är väldigt intressant få vara med och påverka matcherna på det viset. Det är det närmaste man som coach kommer att spela själv.

Du menar att du är lite sugen på att det? Att spela?

- Njae, ha ha. Jag vet att jag är för gammal och sölig nu. Jag var rätt mätt när jag slutade och måste säga att jag tillhör de lyckligt lottade som är nöjd med min karriär. Jag var inte tjurig över att jag inte tjänat tillräckligt med pengar eller fått tillräckligt med speltid eller så.

"Mer fysiskt spel"

Under de sex år som gått sedan världens hårdaste västmanlänning tacklade sönder sin senaste NHL-forward har ligan förändrats dramatiskt och man undrar hur Samuelsson, obestridligen en old school-back, hade klarat sig i ett klimat där reglerna tolkas så strikt som i dagsläget.

- Jag hade inte haft en chans, säger han och fyrar av det klassiska grin som under sexton år retade motståndarforwards till vansinne.

- Det är klart att jag hade försökt anpassa mig till de nya reglerna, men jag tror att jag fått problem. Man ser ju repriser på gamla matcher på tv ibland och...ha ha, fy fan, vilken skillnad.

Ändå är det förstås för att han ska dela med sig av sin hårdhet och sin kompromisslösa attityd kompisen Gretzky lockat ut Uffe till värmen i Arziona.

- Ja, tuff kan man ju fortfarande vara. Det går inte att ställa sig framför mål och krama anfallarna som jag gjorde, men man får tackla och det är inte meningen att forwards ska åka omkring och tro att de har hur mycket tid som helst på sig. Jag vill att det ska smälla.

- Överhuvudtaget behöver vi skaffa oss ett mer fysiskt spel. Det är lite för trevligt för motståndarlag att komma hit. Det är soligt och varmt och man vinner lätt mot oss. Vi måste se till att upplevelsen blir mindre angenäm.

Det är Samuelsson Gretzky vänder sig till när en bunt spelare i slutet av en träning behöver tuktas lite extra.

"Tuffe Uffe" får agera tortyrmästare.

- Vi har ju som du förstår alla möjliga problem och mycket att jobba med. Ibland måste man ta i lite grann.

Vad det lider hoppas Uffe vara den som själv delegerar uppgifterna.

- Ja, det är klart att jag någon gång vill bli huvudansvarig. Det tror jag alla som håller på med det här hoppas på. Men det är ingen brådska. Man får ha lite kyla.

Till sist, jag måste bara fråga... gillar du de andra hårdingarna från Fagersta, The Hives?

"Robocop" spricker åter upp i det där legendariska grinet.

- Ja, det är klart! De är jäkligt bra.

Så är det.

De tuffa tycker om varandra...

ARTIKELN HANDLAR OM