Stämningen avfärdad – Malkin kan andas ut

Domstol stoppar hotet mot Pittsburgh-stjärnan

HOCKEY

Evgeni Malkin kan pusta ut.

Pittsburghstjärnans tidigare klubb Metallurg Magnitogorsk har misslyckats med att stoppa den ryske rookien från vidare spel i NHL.

Foto: Reuters.
Kan spela vidare. Metallurg Magnitogorsks stämningsansökna mot Pittsburgh och NHL avfärdads i natt i en domstol i New York – ett positivt besked för ryska superstjärnan Evgeni Malkin.

Magnitogorsk drog förra månaden Evgeni Malkin, hans klubb Pittsburgh Penguins och NHL inför rätta för kontraktsbrott. Den ryska klubben menade att den 20-årige centern redan stod under kontrakt när han i augusti rymde från lagets träningsläger i Helsingfors och begav sig till Nordamerika. Magnitogorsk sökte ersättning från Penguins för Malkin och ville stoppa sin forne spelare från vidare spel i NHL.

New York-domstol fattade beslutet

Natten mot torsdag fick Evgeni Malkin och Pittsburgh Penguins motta ett positivt besked. En federal domstol i New York avfärdade Magnitogorsks stämningsansökan, vilket innebär att stjärnrookien får fortsätta representera Penguins i NHL. Stämningsansökningar från den ryska klubben Lokomotiv Yaroslavl som gällde Calgarys forward Andrei Taratukhin och Edmontons dito Alexei Mikhnov nobbades också.

Konflikten mellan de ryska klubbarna och NHL grundar sig i att det ryska ishockeyförbundet valt att inte acceptera det avtal som Internationella ishockeyförbundet tecknat med NHL. De ryska klubbarna anser att ersättningen för varje enskild spelare som lämnar landet för NHL är för låg.

Malkin – tvåa i rookieligan

Evgeni Malkin, som draftades som andre spelare bakom landsmannen Alexander Ovechkin sommaren 2004, har fått en succéartad start på NHL-karriären. Hans nio mål och sex assist på 12 matcher ger honom en andraplats i poängligan för rookies bakom Los Angeles Kings sloven Anze Kopitar. Detta trots att Malkin missade säsongens fyra första matcher med en axelskada.

Uffe Bodin ([email protected])