...men två svenskar är högst på flopptoppen

HOCKEY

De svenska lagkaptenerna Mattias Norström och Daniel Alfredsson får sig en rejäl känga i Sports Illustrated, som rankat NHL:s tolv största besvikelser.

- Norström är kapten, men verkar inte göra något åt att leda vägen för laget, skriver Sports Illustrated.

2006-2007 har vi hela sex svenska lagkaptener; Nicklas Lidström, Mattias Norström, Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Peter Forsberg och Markus Näslund.

Samtliga, utom Lidström och Sundin, har det tungt och deras lag riskerar att missa slutspel.

Nu har Sports Illustrated rankat säsongens 12 största besvikelser.

Både Mattias Norström och Daniel Alfredsson finns med på den föga smickrande listan.

"Finns inga ursäkter"

Norström anklagas för att skjuta för få skott och inte vara tillräckligt bestämd som lagkapten. Alfredsson får sig en känga för att han inte gör tillräckligt många mål och inte är bestämd i sitt ledarskap.

- Finns inga ursäkter och kritik måste jag tåla. Jag är en sådan person som inte slår mig för bröstet när det går bra för laget. Jag kliver hellre fram nu och försöker stå i förste ledet, säger Mattias Norström.

Han har inte läst artikeln. Men säger att författaren har rätt.

- Ja, det har han. Vi har inte spelat bra och det har inte fungerat för mig. Det är bara att gilla situationen när laget går dåligt och kritik tillhör spelet när laget inte går bra, säger Mattias Norström.

Till Norströms försvar ska sägas att han inte brukar vara någon poängmaskin eller någon som noteras för många skott på mål. Han ska hålla reda framför eget mål och ska ha mycket istid i boxplay.

Redo lämna Kings

Norström skrev ett nytt kontrakt med Los Angeles i våras. Klubben erbjöd honom en no trade-klausul som innebär att han inte kan bli bortbytt från Los Angeles.

Men Norström tackade nej till erbjudandet.

- Jag vill inte hänga kvar bara på grund av någon klausul. Vill Kings göra sig av med mig så är det ok. Så är spelets regler, säger Norström.

Inte mycket är positivt hos Los Angeles King.

Men en som hyllas är svensk-slovenen Anze Kopitar.

Och Norström instämmer i lovorden runt 19-åringen.

- Jag hade lite koll på honom när han var i Södertälje i fjol. Det som imponerar mest på mig är att han anammat den fysiska spelstilen i NHL snabbt. Han tacklas med vem som helst och tar för sig riktigt bra, säger Norström.

NHL:S TOLV SÄMSTA

Tomas Ros