Pronger mötte fansens hat

Backen tillbaka i Edmonton i natt – blev utbuad när hans Anaheim vann

Foto: Reuters
Hatad Chris Pronger fick känna av sina gamla fans hat redan på uppvärmningen inför nattens match.
HOCKEY

Det var en matchavslutning som gav Edmontonfansen en bitter eftersmak. Deras fiende nummer ett, backen Chris Pronger, lämnade sin gamla hemmaarena Rexall Place som vinnare. Detta sedan Anaheim Ducks vänt ett sent underläge till seger, 3-2, efter övertid.

Chris Pronger gick i somras från att vara Edmontons mest hyllade idrottsman till att bli den mest hatade. Allt, bokstavligt talat, över en natt.

Ett dygn efter att Edmonton Oilers förlorat den avgörande Stanley Cup-finalen mot Carolina Hurricanes meddelade den 32-årige backen utan förklaring att han ville lämna den kanadensiska prärien.

Under chockartade förhållanden tvingades Edmontonfansen se sin före detta publikfavorit tradas till Anaheim Ducks.

”Pronger suger”

När det i natt var dags för den storvuxne försvararen att för första gången återvända till Edmonton sparade inte de besvikna fansen på krutet. Redan i fredagens hemmamatch mot Chicago började supportrarna skandera ”Pronger sucks” och de senaste dagarna har olika diskussionsforum på nätet svämmats över med bisarra förslag på hur Pronger skulle ”välkomnas” tillbaka till Edmonton.

Påhlsson misstogs för Pronger

Och när pucken i natt släpptes, då var ilskan var konstant matchen igenom. Pronger kunde inte så mycket som röra på sig i båset utan att en visselorkan eller en smädande vers kom farande från läktarplats. Vid ett par tillfällen buade hemmapubliken till och med ut Samuel Påhlsson (nummer 26 på tröjan) när de misstog honom för Pronger (nummer 25).

Hade nyckelroll

Pronger själv föreföll emellertid oberörd. Han hade nästan en halvtimmes istid och hade en nyckelroll i Anaheims upphämtning av den 2-0-ledning som Oilers tillskansat sig. Bland annat sköt han skottet som Teemu Selänne styrde in till 1-2.

– Det var inte så farligt. Man förväntar sig naturligtvis det värsta, men jag tycker det var rätt respektfullt, sade matchens huvudrollsinnehavare till Canadian Press om uppståndelsen.

Hemmalaget fick, liksom de lika upprörda som upprivna fansen, slutligen kapitulera. Chris Kunitz kvitterade till 2-2 med bara 17 sekunder kvar att spela. I förlängningen sköt sedan Ryan Getzlaf Anaheim till seger.

En seger som antagligen var extra skön för Chris Pronger.

Ulf Bodin ([email protected])