Het Sundin sänkte Rangers

"Skönt att få sätta ett mål på Henke"

Foto: Pontus Höök
Matchavgörare Mats Sundin ordnade segern mot Henrik Lundqvist och NY Rangers.
HOCKEY

NEW YORK

Mats Sundin blir aldrig gammal.

I natt avgjorde han bortafajten mot New York Rangers – med säsongens 20:e balja.

– Skönt att få sätta ett mål på ”Henke”, flinar svensken efter 1-2-triumfen på Madison Square Garden.

Det målsnåla men intensiva mötet mellan New York Rangers och Toronto Maple Leafs stod och vägde när den mäktige 35-åringen från Stockholm på en kvick kontring 6.32 in i tredje perioden slet sig loss i ett soprent friläge.

Och som bekant: såna lägen sumpar inte Mats Sundin.

– Åjo, skrattar han efteråt, det har allt hänt.

Vi tvivlar – och den här gången slutade den magnifika utbrytningen med en otagbar handledssmällare högt upp på landsmannen Henrik Lundqvist.

Missat straff mot Henke

– Det var kul att få göra ett mål på just honom, säger ”Sudden” och skrattar.

– Det är inte så lätt, han täcker alla ytor otroligt bra. Jag har bland annat missat en straff på honom tidigare i år.

– Men nu satt den, trevligt nog, för första gången i år.

Sundin var förstås inblandad även i Torontos första mål och agerade överlag som just den härförare vi under ett och ett halvt decennium vant oss vid att han kort sagt är.

Särskilt nedslagen över att han inte blev uttagen till All Star-festen i Dallas förra veckan verkar lagkaptenen i Toronto sannerligen inte.

– Nej du, ler han, det var tvärtom skönt att få några dagars ledighet.

Vad gjorde du?

– Jag åkte faktiskt ner till Bahamas några dagar.

Det låter onekligen trevligt.

– Mm...

Toronto har nu vunnit tre raka raka matcher efter All Star-uppehållet och ser ut att åtminstone närma sig den jämnhet och den kontinuitet som saknats under delar av säsongen.

Shanahan rasar mot domarna

– Men det är ett oerhört jämnt race mot slutspelet. Jag har aldrig tidigare varit med om att så många lag slagits om de sista slutspelsplatserna. Vi kan bara försöka fortsätta som i den här matchen och hoppas att det räcker ända fram.

Rangers är med i samma race – och inser förhoppningsvis, även de, att de ska fortsätta som i natt. För trots förlusten svarade laget för en pigg, gedigen insats och om inte Maple Leafs-keepern Andrew Raycroft varit så enorm – killen gjorde faktiskt ett par helt psykedeliska räddningar – hade det blivit åtminstone en poäng.

Fast kanske är det också som veteranen och ledargestalten Brendan Shanahan slog fast för lokalpressen efteråt: Domarna måste se till att Jarmoir Jagr fredas om laget ska kunna ha en chans att ta för sig.

– NBA tillätt inte att någon höll fast Michael Jordan varje gång han försökte skjuta, men Jagr måste leva med det hela säsongen?det är killar som slår honom, som hakar honom, som håller fast hans händer...och det är lika varje kväll, dundrade ”Shanny”.

– Jag vet inte vad dealen är...jag har spelat med andra superstjärnor och de har fått en helt annan respekt från domarna. Inte sedan Fetisov kom över från Ryssland har jag sett en stjärna bli lika ignorerad av domarna, och jag vet varför de ignorerade honom. Jag försöker utesluta orsakerna till att samma saker händer Jaromir...

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM