John Tavares – näste Sidney Crosby

16-åringen alla scouters dröm

HOCKEY

John Tavares.

Lägg namnet på minnet.

Kort efter Sidney Crosbys definitiva genombrott har Kanada hittat en ny gullegris med stor stjärnpotential.

Han är bara 16 år gammal. Ändå håller John Tavares på att etablera sig som en av hockeyvärldens hetaste talanger.

Den här säsongen har den målfarlige centern, som spelar för Oshawa Generals i Ontario Hockey League (OHL), plågat motståndarmålvakter som i vissa fall är fyra år äldre än honom själv. Fantastiska 55 mål på 49 matcher har det blivit – hittills.

Jämförelserna har således inte låtit vänta på sig. Allt oftare nämns John Tavares i samma andetag som landsmannen Sidney Crosby, NHL:s 19-årige poängkung.

– Att bli jämförd med vilken spelare som helst i NHL är häftigt, men när folk pratar om Sidney Crosby... Jag vet inte. Jag tror knappast att jag kommer att kunna göra de saker han har gjort i NHL eftersom vi är så olika spelartyper, säger Tavares i en intervju med Toronto Star.

På den punkten får man ge den tonårsfjunige ynglingen rätt. Medan Sidney Crosby är en playmaker i bästa Peter Forsberg-klass, är John Tavares en målskytt av rang.

Petad i JVM

Talang räcker dock inte överallt. Tavares lyckades exempelvis inte slå sig in i det kanadensiska JVM-lag som vann guld i Dalarna förra månaden.

– Det var en väldigt stor besvikelse, erkänner han. Men efter det försökte jag ta ut all min ilska, all min aggression, all min sorgsenhet på isen och bara ge allt där ute.

Den känslomässiga cocktailen har gett utdelning. På de 20 matcher han spelat efter att ha blivit hemskickad från träningslägret inför JVM har Tavares gjort 26 mål och 22 assist.

Spelar lacrosse

En del av hemligheten bakom John Tavares framgång är att han, vid sidan av att vara en av Nordamerikas hetaste hockeytalanger, utövar sporten lacrosse.

Tavares farbror, som även han heter John Tavares, är en av de främsta lacrossespelarna Kanada någonsin producerat. Själv tillbringar John den yngre sina hockeyfria somrar med att spela lacrosse på högsta möjliga juniornivå i Kanada.

Hur länge till han kan fortsätta med sitt dubbelliv är dock oklart.

– Jag får snacka med min general manager om det i sommar, säger John Tavares till Toronto Star. Jag vill naturligtvis fortsätta med lacrosse, men förr eller senare kommer jag att tvingas sluta.

Tillgänglig 2009

Så när kommer denne exceptionelle talang att påbörja en NHL-karriär?

Det dröjer. John Tavares är född den 20 september 1990. Det innebär att han inte är tillgänglig för NHL-draften förrän 2009.

Till dess får NHL-scouterna fortsätta att dregla på läktarplats.

Fakta/16-åriga målskyttar i OHL

Här är några exempel på hur många mål andra välkända spelare gjort i OHL som 16-åringar:

Uffe Bodin ([email protected])