”Zäta” hyllas av Gretzky

”Han får inte tillräckligt med uppmärksamhet”

HOCKEY

Bäst på isen – igen.

Då kunde inte Wayne Gretzky låta bli att hylla Henrik Zetterberg.

– Han får inte tillräckligt med uppmärksamhet för den elitspelare han är, sade ”The Great One” efter ”Zätas” uppvisning i natt.

Foto: ap
omtyckt Wayne Gretzky strör lovord över Henrik Zetterberg efter nattens match.

Henrik Zetterbergs säsongsinledning var medioker. Men efter att ha fått sin slev med kritik har säsongen successivt förvandlats till en succé – både för ”Zäta” personligen och hans Detroit Red Wings.

I natt bidrog Njurundasonen med två mål och en assist i Red Wings 4-2-seger över Phoenix Coyotes. Efter matchen fick han ett kvitto på sina framgångar som hette duga.

Rodnade

Motståndarcoachen Wayne Gretzky, ”The Great One”, fick ”Zäta” att rodna som en tioårig skolpojke med sina superlativ.

– Han får inte tillräckligt med uppmärksamhet för den elitspelare han är. Han tillhör definitivt den gruppen av spelare, säger Gretzky till AP.

– Tyvärr, för oss, tvingas vi spela mot honom för många gånger.

Henrik Zetterberg tog villigt emot hyllningen.

– Han är den bästa spelaren vi någonsin haft, när han säger sådana saker blir man väldigt lycklig, säger svensken om Gretzkys affektion.

Den gamle storspelarens ryggdunkning är knappast överdriven. Efter nattens poängskörd har ”Zäta” gjort fem mål och sex assist på sina fyra senaste matcher. Matcher som alla slutat med seger för Red Wings efter att ”Zäta” avgjort tre av dem.

”Har arbetat hårt”

Och det är framförallt på hemma i Joe Louis Arena som stjärnforwarden trivs. Henrik Zetterberg har nämligen gjort poäng i 13 raka hemmamatcher för Detroit, som bara förlorat tre matcher av 26 matcher i ”The Joe” den här säsongen.

– Det gör det mycket enklare att komma till rinken, säger ”Zäta” till AP. Vi har arbetat väldigt hårt. Det är därför vi är så framgångsrika.

Mot Phoenix bidrog även Tomas Holmström med två assist medan Nicklas Lidström, som fortfarande jagar sitt 200:e NHL-mål, hade en passningspoäng. Däremot saknade Red Wings Andreas Lilja, som var petad för tredje matchen i rad, och Mikael Samuelsson, som hoppar omkring på kryckor med en bruten fot.

Uffe Bodin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM