”Zäta” glänste när Detroit vann

Fyra poäng och glimrande spel av Zetterberg

HOCKEY

Förra veckan gick Wayne Gretzky ut och sade att Henrik Zetterberg var en av ligans mest underskattade spelare.

Och ”Zäta” verkar växt av berömmet från legendaren.

När Detroit besegrade Calgary med 7-4 stod Zetterberg för fyra poäng och glimrande spel.

Henrik Zetterberg och hans Detroit spelade ut ordentligt mot Calgary. Zetterberg svarade för två mål och två assists och blev utsedd till matchens bästa spelare. Calgary hade inget att sätta emot i matchen utan Detroit var helt överlägsna och vann skotten med 50-20.

Henrik gjorde ledningsmålet i den första perioden och ökade även till 4-0 i början an den andra, hans 26:e mål för säsongen.

– Det viktigaste var att få en bra start i dag och det fick vi verkligen, sa Zetterberg till AP.

Zetterberg hyllas

Efter 7–4-segern hemma i Joe Louis Arena fortsatte hyllningarna av den spelare som av många redan nu nämns i samma andetag som Peter Forsberg och Mats Sundin när det gäller vikt och värde för sin klubb.

– Han är helt klart en av ligans bästa spelare, sade Detroittränaren Mike Babcock till Detroit News.

– Och som de största i ligan har han det lilla extra, arbetskapaciteten, drivet. Han pushar sig själv, och han pushar vårt lag.

Zetterbergs facit med nio mål och sju assist visar på en form som få andra kan matcha. Han är också uppe i åtta matcher med tre eller fler poäng den här säsongen, en notering som är bäst i NHL tillsammans med San Josés Patrick Marleau.

Kiprusoff utbytt

Detroit gjorde tre mål i den första perioden och efter det tredje fick Calgary målvakt Miikka Kiprusoff nog och ersattes av Jamie McLennan. Han fick det dock inte mycket lättare, Detroit sköt hela 50 skott i matchen.

- Dom spelade ut oss under matchen 60 minuter, konstaterade McLennan.

Fler svenskpoäng

Efter första perioden stod det 3–0, och Calgary blev utspelat även resten av matchen. Utöver Zetterberg var fler av Detroits svenskar inblandade i segern: Tomas Holmström stod för ett mål och en assist, Johan Franzén gjorde ett mål, Nicklas Lidström stod för två assist och Andreas Lilja noterades för en målgivande passning.

Detroit har efter en svajig inledning kommit igång ordentligt. Segern var den tolfte i rad hemma i Joe Louis Arena och laget har nu klivit fram som en av de stora favoriterna till Stanley Cup-titeln.

NHL:s poängliga

Svensktoppen

Jörgen Källström