Kristian Huselius glöder i Flames

”Man kan nog inte bo bättre”

Foto: AP
And he scores... Kristian Huselius hänger upp den bakom Anaheims målvakt Michael Wall.
HOCKEY

Från varma Florida till kyliga Calgary.

Från iskalla bottenlaget Panthers till heta topplaget Flames.

Kristian Huselius stortrivs i sin nya klubb.

– Det är en enorm skillnad, i Calgary är hockey det viktigaste som finns, säger han till TT.

Kristian Huselius har precis avslutat seriens längsta poängsvit på 15 matcher. Den började den 9 januari mot Minnesota och avslutades den 10 februari borta mot Buffalo.

Ryske stjärnan Alexander Ovetjkin, Washington, hängde med i 13 matcher i rad.

Med sina 51 poäng (25 mål och 26 assist) på 55 matcher har ”Husse” redan passerat personliga rekordsäsongen 2001–02 när han gjorde 45 poäng (23 plus 22) som NHL-nykomling i Florida Panthers.

Förra säsongen fick han i all hast lämna solstaten för att flytta ett par hundra mil nordväst.

– Det blev väldigt bra för min del och jag trivs verkligen i Calgary. Det är skillnad att spela inför halvfulla läktare och där ingen riktigt förstår hockey. I Calgary är det alltid fullsatt och en härlig stämning, det gillar jag, säger Huselius.

Hoppas gå långt i slutspelet

– En grej är ju att Panthers oftast ligger i botten, medan Calgary är ett topplag. Att veta att man har chansen i slutspelet stimulerar också.

Calgary toppar den jämna nordvästra divisionen på 66 poäng, samma som Minnesota och Vancouver. Klubben är seriens bästa hemmalag med 28 segrar, men bortaspelet, med bara nio segrar, gnager en smula i självförtroendet.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på. Vi spelar klart bättre hemma, vågar spela mer offensivt som vi ska göra. Men så fort vi kommer bort blir det mer tveksamt och vi släpper in enkla mål. Dessutom har vi släppt ledningen i sista perioden på slutet.

Men hoppet om att gå långt i slutspelet är stort.

– Absolut, vi har ett bättre lag än i fjol, vi är jämnare. Det märktes när lagets stjärna Jarome Iginla var skadad ett par veckor i januari, då var det andra som klev fram och producerade.

Vill inte prata om skandalen

Att gå långt i ett slutspel betyder också att Kristian Huselius troligen inte kan vara med i VM. Även om han får ställa upp i Tre Kronor nu, när avstängningen på ett och ett halvt år är avslutad. Avstängningen fick han, Andreas Lilja och Henrik Tallinder sedan de tagit med sig en kvinna till ett rum på spelarhotellet i Stockholm i samband med Sweden Hockey Games. Spelarna anmäldes för våldtäkt men blev frikända.

Straffet kom i stället från Svenska Hockeyförbundet som stängde av trion från Tre Kronor i 18 månader. Dessutom fick de inte sommarträna med de övriga NHL-proffsen på Hovet.

– Allt är utrett i den där frågan och jag har inga fler kommentarer. Och landslaget är inget man tänker på när man är mitt uppe i spel i NHL. Sedan ska vi ha vårt andra barn nu i mars, så vi får se hur det blir med landslaget, säger Huselius.

Framtiden?

– Jag har ett år kvar på kontraktet men stannar gärna kvar. Som hockeystad kan man nog inte bo bättre.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM