NHL-legendar på väg till elitserien

Skräcktränaren Keenan: ”Vi har fört diskussioner”

HOCKEY

Legendariske NHL-coachen Mike Keenan står utan jobb.

Nu kan det bli elitserien för ”Iron Mike”.

– En svensk klubb har frågat om jag skulle vara intresserad, säger han till Sportbladet.

Foto: AP
Arbetslös Keenan coachade sin sista säsong i Florida Panthers 2003-04. Han fortsatte som general manager i klubben men slutade det jobbet i september förra året.

Mike Keenan, 57, har under helgen gästat LG Hockey Games i Stockholm.

Bland annat medverkade den framgångsrike och kontroversielle coachen i en paneldebatt med bland andra Leif Boork och Leif Strömberg.

Mike Keenan, med smeknamnet ”Iron Mike” har varit utan jobb sedan i september förra året, då han slutade som general manager i Florida Panthers.

”Skulle överväga det”

Men han saknar inte förfrågningar från intresserade klubbar. Och för Sportbladet avslöjar Keenan att han har varit i kontakt med en svensk elitserieklubb.

– Jag har haft diskussioner med personer som har frågat om min framtid. Det har inte varit några konkreta förslag, för jag har sagt att jag vill vara ledig den här säsongen, säger Mike Keenan.

– Men de har frågat mig om jag skulle tänka mig att fundera över ett erbjudande.

Och skulle du det?

– Jag skulle överväga det. Jag och min fru är väldigt flexibla, våra barn är vuxna och det är inga problem för oss att flytta.

– Men det som lockar mest är nog att komma tillbaka till NHL. Vi får se om det dyker upp något erbjudande, säger Mike Keenan.

Coachade Undici

Som faktiskt redan har gjort debut som coach i Sverige. I helgen besökte han Sätra IP utanför Stockholm och hjälpte CDH Undici – i division fyra.

– (skratt) Ja, det var trevligt. Det var kul att träffa Bert Robertsson, som spelade för mig i Vancouver.

Utskällning – så klart...

– Sedan gratulerade jag laget till deras serieseger. Jag uppmanade dem att försöka ha så kul som möjligt.

Sedan hörde jag att du också gav lagets lagkapten en ”utskällning”?

– (skratt) Well, jag frågade honom om det var han som misskötte sig hela tiden. ”Nej, det är inte jag”, sa han. ”Det är inte vad jag har hört”, svarade jag.

”Det korta ispasset förvandlades snabbt till en mardröm”

Keenan är en av de mest kontroversiella och hatade coacher hockeyvärlden sett, både i konfrontationer med egna spelare och med media.

Sportbladets Thomas Tynander har tittat extra på Keenan i sin bok om hockeymålvakten Pelle Lindbergh. Tillsammans tog de oväntat Philadelphia Flyers till Stanley Cup-final 1985.

Stefan Persson