Rekordpublik ser NHL utomhus

73 000 åskådare kommer se Buffalo-Pitttsburgh

Foto: AP
På arenan Ralph Wilson Stadium i Orchard Park kommer den historiska NHL-matchen att spelas.
HOCKEY

I Sverige är publikrekordet 23192.

På nyårsdagen väntas över 73000 åskådare se NHL-matchen utomhus mellan Buffalo och Pittsburgh.

Och biljetterna till den klassiska matchen är slutsålda sedan länge.

Foto: AP.
På arenan Ralph Wilson Stadium kommer den historiska NHL-matchen att spelas.

Den 8 november 1962 såg drygt 23000 åskådare hockeymatchen mellan Västra Frölunda–Djurgården på en uterink på Nya Ullevi i Göteborg.

Publikrekordet i NHL är 57167 åskådare, som den 22 november 2003 såg Edmonton Oilers mot Montreal Canadiens på Commonwelth Stadium i Alberta, Kanada. Temperaturen var nästan minus 30 grader och i stället för tre 20-minutersperioder spelades matchen i två perioder över 15 minuter.

Lika kallt blir det inte på Ralph Winston Stadium i Buffalo på tisdagen, men det blir mycket annorlunda jämfört med en vanlig inomhusmatch.

– Det går inte att jämföra att spela utomhus mot att spela inomhus, i en varm hockey-stadion, säger Ty Conklin, som vaktade Edmontons mål den iskalla novemberkvällen, till NHL:s hemsida.

– Men jag hoppas att det blir en spännande match för publiken och det blir helt klart en ny erfarenhet för många spelare.

Intresset för ”The winter game classic” är enormt i Nordamerika. Först släpptes 42000 biljetter – som tog slut på en halvtimme. Ytterligare drygt 30000 har lyckats få tag på biljett till den klassiska matchen som direktsänds i både Nordamerika och Europa.

Pittburghs superstjärna Sidney Crosby började karriären i Cole Harbour, Nova Scotia, där han spelade juniorhockey för Rimouski Oceanic.

– I Rimouski spelade vi ofta på utomhusrink. Jag älskade att spela i elljuset på kvällarna. De spolade isen vid 20.30 på kvällen och en halv timme senare brukade vi grabbar samlas för att spela matcher, tre mot tre, säger Crosby till NHL:s hemsida.

Henrik Tallinder, back i Buffalo, blir ende svensk på isen i den klassiska utomhusmatchen.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL