REKORDMATCHEN

Tallinder i historisk utomhusmatch: ”Ska se till att njuta av upplevelsen”

1 av 3
annorlunda Temperaturen var nästan minus 30 grader när den förra utomhusmatchen i NHL spelades och i stället för tre 20-minuters­perioder spelades matchen i två perioder över 15 minuter. Lika kallt blir det inte på Ralph Winston Stadium i Buffalo i dag, men det blir mycket annorlunda jämfört med en vanlig inomhusmatch.
HOCKEY

I kväll smäller det.

Buffalo och Pittsburgh möts på en uterink inför 73 000 åskådare.

Ende svensk i den historiska matchen – Henrik Tallinder:

– Det ska bli jäkligt kul. Jag ska se till att njuta av upplevelsen, säger Buffalobacken till Sportbladet.

Det tidigare publikrekordet för en NHL-match sattes för fyra år sedan då 57 167 åskådare såg Edmonton Oilers mot Montreal Canadiens på Commonwelth Stadium i Alberta, Kanada.

Enormt intresse

Det rekordet förväntas ryka all världens väg när Buffalo Sabres och Pittsburgh Penguins möts på Ralph Winston Stadium i Buffalo. Intresset för ”The winter game classic” är enormt i Nordamerika. De 42 000 biljetter som först släpptes tog slut på bara en halvtimme. Nu har ytterligare drygt 30 000 hockeyentusiaster lyckats få tag på biljetter till den klassiska matchen.

”Rätt coolt”

Där NFL-laget Buffalo Bills normalt spelar sina hemmamatcher har nu monterats upp en hockeyrink.

– Vi tränade på arenan i dag och det var rätt coolt. Inte vad man är van vid precis, säger Henrik Tallinder.

– Men det är svårt att föreställa sig hur det kommer att bli med all publik. De räknar ju med över 70 000 åskådare. Så mycket folk har man ju aldrig spelat för tidigare. Det kommer att bli ett jävla drag.

För Tallinder blir det första gången på väldigt länge som han får spela en match utomhus:

– Senast måste ha varit i 11-12-årsåldern när man spelade DM-match mot nåt konstigt lag som bara hade uterink.

Den här gången handlar det om en NHL-match där tre poäng står på spel:

– Vi får se om det går att ta den här matchen på allvar, eller om det bara kommer att kännas som ploj, säger Tallinder.

FAKTA

Matcher som lockat storpublik

?Brasilien–Uruguay, 1950, 199 854 åskådare

Brasilien och Uruguay möttes i en sista avgörande match inför 199 854 åskådare Maracanã-stadion i Rio de Janeiro. Hemmalaget behövde bara oavgjort för att säkra VM-guldet men förlorade med 1–2 sedan Schiaffino och Ghiggia förstört nöjet för den väldiga hemmapubliken med två mål i andra halvlek.

Bolton–West Ham, 1923, 126 047 åskådare

Den 28 april spelades den första cupfinalen på Wembley. Publiktillströmningen till matchen var enorm, och drygt en timme före avspark stängdes grindarna. Då hade 126 047 åskådare redan kommit in. Men folk nöjde sig inte med att stå utanför och avspärrningarna krossades. Totalt beräknas 250 000 människor ha varit på plats när matchen kom i gång en timme försenad.

Michigan Wolverines– Michigan State Spartans, 2001, 74 554 åskådare

Michigan State Spartans monterade upp en hockeyrink inne på en fotbollsarena och de två universitetslagen möttes i en match som lockade 74 554 åskådare. Vilket är den största publiksiffran på en hockeymatch någonsin. Slutresultatet blev för övrigt 3–3.

Ingemar Johansson–Eddie Machen, 1958, 53 164 åskådare

Den berömda Ullevi-matchen innehar fortfarande publikrekordet för svensk arenaidrott. Frågan är om alla kommit på plats innan matchen tog slut? Ingemar knockade nämligen Machen med en brutal höger efter bara två minuter och sexton sekunder.

IFK Göteborg–Örgryte, 1959, 52 194 åskådare

Året efter hemma–VM 1958 rådde det fotbollsfeber i Sverige. Allsvenska lockade i snitt 13 369 åskådare per match. Det året sattes också det allsvenska publikrekordet som fortfarande står sig. Göteborgsderbyt mellan IFK Göteborg och Örgryte lockade 52 194 åskådare till Nya Ullevi.