Alfredsson kung i giganternas kamp

Foto: AP CP
HOCKEY

Ottawa har en svensk spelare. Detroit har sju.

Men ensam är stark, heter det.

Och det bevisades i nattens supermöte i NHL.

Ottawa-kaptenen Daniel Alfredsson två mål sänkte ligaettan Detroit.

- Vi spelade en av våra bästa matcher på länge, sa ”Alfie” efter 3-2-segern.

Foto: AP CP
Det gick stundtals hett till i nattens supermöte i Ottawa. Här får Detroits svensk-back Andreas Lilja en kyss av hemmalagets Chris Kelly.

Giganternas kamp. Supermatchen. En förtitt på Stanley Cup-finalen.

Kalla det vad ni vill. Detta var Mötet med stort M.

NHL:s två bästa lag, Ottawa och Detroit, dominerade självklart förhandssnacket inför nattens tio matcher och efter slutsignalen handlade de flesta kommentarerna om svenskar.

Och framför Ottawas ende blågule spelare Daniel Alfredsson.

Alfie gick på tidig knock

Inför ett fullsatt Scotiabank Place (20 208 åskådare) satte Alfredsson tonen i matchen direkt. Detroits Niklas Kronwall blev utvisad för en hakning efter 35 sekunders spel och dryga halvminuten senare var ”Alfie” framme.

Med ett hårt slagskott strax innanför blå linjen överlistade han målvaktsveteranen Dominik Hasek. Målet var det första som 43-årige Hasek släppt in på 135 minuter och 22 sekunder.

I den andra perioden spädde hemmalaget på till 2-0 genom Mike Fisher och mycket talade för att Ottawa skulle kunna ta hem en överraskande enkel seger.

- Vi spelade inte en av våra bättre matcher, framför allt inte under de första 40 minuterna, sa Dominik Hasek till AP.

Detroit vaknade i slutperioden

Men de sista 20 minuterna vaknade Detroit. Ordentligt.

Brian Rafalski reducerade i power play assisterade av Henrik Zetterberg och några minuter senare kvitterade Jiri Hudler - denna gång efter två svenska passningspoäng (Nicklas Lidström och Niklas Kronwall).

Men sedan slog kapten Alfredsson till igen - när kapten Lidström satt på utvisningsbänken.

”En av våra bästa matcher”

Precis som vid 1-0 hittade ”Alfie” rätt i power play. 3-2 med ett nytt slagskott, denna gång från den högra tekningscirkeln, med knappt tre minuter kvar räckte för att Senators skulle vinna prestigemötet.

- Jag tror inte det var mer viktigt att vinna denna match som någon annan, men vi kände till deras facit när vi kom in på isen. De har inte förlorat många matcher under ordinarie tid och de har spelat riktigt bra. De har en massa spelare som är kul att titta på och de är ett bra lag defensivt. Det gjorde oss redo, sa Daniel Alfredsson till AP.

Och Ottawa-stjärnan fortsatte:

- Vi respekterar verkligen deras lag, inget snack om det. Och jag tycker vi spelade en av våra bästa matcher på länge.

För Nicklas Lidström var avslutningen förstås mindre rolig då han satt på utvisningsbänken och såg Alfredsson avgöra. Men ”Lidas” insåg också att Detroit inte var det bästa laget.

Lidström: En besvikelse

- Jag tycker Hasek spelade fantastiskt bra. De hade några riktigt vassa chanser som de kunde ryckt loss på. Han höll oss kvar i matchen i början och det är uppmuntrande att vi kämpade oss tillbaka. Men det är fortfarande en besvikelse att vi förlorade på slutet, sa Lidström till AP.

I och med segern har nu Ottawa, som etta i Eastern Conference, 62 poäng och är åtta poäng efter Western Conference ledarlag, och tillika NHL-ettan, Detroit.

Bli inte förvånade om det är åtta svenskar på isen i Stanley Cup-finalen i vår också.

Och kanske är ensam starkast då också…