STJÄRNSKOTTET

Edler nobbade elitserien – blev ändå NHL-stjärna: ”Har gått jättebra”

HOCKEY

ATLANTA. Alexander Edler är beviset på att man inte måste följa de givna hockeymallarna.

Han har inte spelat en enda elitseriematch – men är ändå stjärna i NHL.

– Med facit i hand så är jag nöjd med att jag gjorde som jag gjorde, men beslutet att åka hit som junior var väldigt tufft, säger Vancouvers jämtländske backbjässe.

Foto: GETTY/ALL OVER PRESS
I GULDSITS Alexander Edler är en svensk doldis som snabbt blivit ordinarie i Vancouver.

Vi träffar Alexander Edler i Atlanta och bara att han tar emot i den lummiga Georgia-metropolen borde få eventuella vadå- stjärna- jag- vet- knappt- vem- han- är- grymtanden att tystna rätt så omgående.

Den 21-årige backen är nämligen på plats som en av blott sexton ynglingar NHL tagit ut till årets Young Stars-fest.

– Verkligen kul att få vara med om, säger Edler på sin alltjämt sjungande jämtländska.

– Det är en sån grej man inte trodde för bara några år sedan.

Då hade Alexander inte heller kunnat föreställa sig att han redan nu skulle vara etablerad i Vancouver Canucks.

Men det är han.

Efter att under förra säsongen ha pendlat mellan Vancouver och farmarlaget i Manitoba har han i höst kämpat sig till en ordinarie plats på den så kallade rostern och hör nu till de backar som får mest istid i hela laget.

– Det har gått jättebra, instämmer han.

– Jag hade kanske lite tur i början. Det var mycket skador i truppen och därför fick jag spela mycket. Sedan har det flutit på.

Flyttade som tonåring

Handlar det om självförtroende?

– Ja, med mycket istid får man mer självförtroende och känner sig mer bekväm. Jag tror det är så, får man spela mycket blir det lättare att spela bra.

Men du måste ha blivit bättre rent hockeymässigt också?

– Mja, man blir som mer van vid vissa situationer ute på isen. Förra året kändes det som att jag irrade omkring rätt mycket, nu vet jag vad jag ska ta vägen. Det börjar sitta i ryggmärgen. Så erfarenheten, även om den kanske är begränsad, har hjälpt.

Om Edler gjort som han ”borde” hade han sannolikt aldrig skaffat sig den erfarenheten; han hade istället varit försiktigt matchad framtidsman i ett tredje backpar i något elitserielag.

Men den här unge mannen valde bort det konventionella tillvägagångssättet.

Han stack västerut redan som tonåring, innan han spelat så mycket som en minut i Elitserien, för att spela juniorhockey med Kelowna Rockets i västra Kanada.

– Det var Vancouver som ville att jag skulle komma över och vänja mig vid den här typen av hockey, berättar Alexander.

– Jag såg det som en chans jag förmodligen inte skulle få igen och hockeymässigt var det inte så mycket att fundera över. Juniorligan i Kanada är världens bästa.

– Sen var det allt det andra...att flytta till ett annat land och lämna familj och vänner. Det kändes betydligt tuffare.

Och det tog ett tag att acklimatisera sig.

– Ja, det var först under fjolåret jag kom in i det på riktigt. Nu har jag ingen hemlängtan alls längre, säger Alexander.

Han ger lilla Kelowna och dess hockeylag stor del av äran för att det fungerat så väl.

– Jag är väldigt glad att jag hamnade där. Rockets har en väldigt bra organisation, en väldigt bra tränare och väldigt bra fans. Det var utsålt varenda match vi spelade, tror jag.

Lika varma känslor har han för sin nuvarande klubb – stora Vancouver Canucks.

– Ja, jag vet ju inte hur det är på andra ställen, men Canucks är en suverän organisation att spela för. Man blir väl omhändertagen. Och vi har det riktigt, riktigt bra.

”Jag trivs på hotell”

Sen finns det ju ytterligare fyra svenskar i laget – Markus Näslund, Mattias Öhlund samt Henrik och Daniel Sedin.

– Det har definitivt underlättat för mig, säger Östersunds tredje NHL-stjärna (Ulf Dahlén och Ricard Persson hann före).

– De är alla kanonkillar. Jag kan fråga dem om allting och har fått hjälp.

Som att skaffa lägenhet?

– Jag har bott på hotell i år, men nu har Canucks meddelat att jag får stanna och kan börja leta lägenhet. Men jag vet inte om jag vill.

Förlåt?

– Jag trivs rätt bra på hotell. Man får ju städat varje dag och så...ha ha. Men det finns lägenheter att hyra i hotellet, så jag kanske tar en sån.

Och sen tar du in på Radisson i Östersund när du kommer hem på semester i sommar?

– Ha ha...ja, kanske det.