Fick halsen uppskuren

Floridas stjärnforward i otäck olycka

Foto: AP
HOCKEY

Olyckan chockade spelarna, publiken och tv-tittarna.

Richard Zedniks hals skars upp av lagkompisen Olli Jokinens skridsko.

Kraftigt blödande fördes den 32-årige Floridaspelaren till sjukhus.

I morse, svensk tid, kom ett positivt besked: Richard Zedniks tillstånd är stabilt.

- Hockeyn är en liten del av livet när du ser sådant här hända, sa Floridas assisterande kapten Bryan Allen till AP.

Olyckan inträffade halvvägs in den tredje perioden. Hemmalaget Buffalo ledde med 4-3 när pucken kom ned i deras försvarszon.

Floridas lagkapten Olli Jokinen och Buffalos forward Clarke MacArthur kom i närkamp, som slutade med att finländaren ramlade framlänges med huvudet före mot isen. Samtidigt flög Jokinens högra ben upp i luften och skridskon träffade Richard Zednik på högra sidan av halsen och skar upp ett djupt sår.

Matchen avbröts i 15 min

Zedniks hand for genast upp mot halsen, men ett kraftig blodflöde färgade isen röd. En av Floridas tränare hoppade in på isen, mötte upp Zednik och satte en handduk över såret för att hindra blodflödet.

Den 32-årige slovaken fördes till Buffalo General Hospital samtidigt som publiken och spelarna i HSBC Arena var märkbart tagna av det som hänt. Matchen avbröts i 15 minuter för att ta bort blodet och delvis spola om isen.

Richard Zednik opererades på sjukhuset och två timmar efter matchslutet meddelande Panthers organisation att Zednik vilade upp efter operationen och att tillståndet var stabilt.

Nära att matchen avbröts helt

Direkt efter händelsen funderade tv-bolagen på att stoppa sändningen och NHL:s vicepresident Colin Campbell, som var på plats i arenan, konsulterade med Buffalos general manager Darcy Regier och domaren Bill McCreary om att avbryta matchen.

- Matchen betyder inte så mycket. Klart det är viktigt för tabellen, men det var mycket berörande… omfattningen av någonting som detta får dig att tänka ganska snabbt, sa Colin Campbell.

”Hockeyn en liten del av livet”

De sista tio minuterna färdigspelade dock och Buffalo vann till slut med 5-3. Men tempot och intensiteten saknades.

- Mina tankar var inte på hockeymatchen. Om det hade varit mitt beslut hade jag åkt till sjukhuset med honom, sa Floridas lagkapten Olli Jokinen till AP.

Och assisterande kaptenen Bryan Allen tillade:

- Det är verkligen svårt att komma tillbaka och fokusera på hockeyn. Hockeyn är en liten del av livet när du ser sådant här hända.

Även Buffalos spelare och ledare var tyngda över det de sett och upplevt.

- Jag kan fullt förstå om de ville avbryta hela matchen. Det var mer oro för Richard än någonting annat, sa Lindy Ruff.

Flög Zedniks fru till Buffalo

Senare kom ett uttalande från NHL som sa: ”Tankarna och bönerna i NHL-familjen är med Richard Zednik, hans älskade, hans lagkamrater och Florida Panthers organisation”.

Klubben ordnade snabbt att Richard Zedniks fru Jessica kunde flyga från södra Florida till Buffalo och ansluta till maken på sjukhuset. Floridas lag återvände till Miami, men assisterande general managern Randy Sexton och assisterande coachen Dave Zenobi planerade att stanna i Buffalo.

Richard Zednik är inne på sin tolfte säsong i NHL. Han har spelat för NY Islanders, Washington, Montreal och Florida och har gjort 45 landskamper för Slovakien.