”Äckligaste jag sett”

Henrik Tallinder såg när Zedniks hals skars upp

1 av 2 | Foto: Foto: AP
allvarlig skada| Richard Zednik fick halsen uppskuren av lagkamraten Olli Jokinens skridsko. En läkare visar hur man har lyckats rädda hans liv med en operation. Zedniks tillstånd är nu stabilt.
HOCKEY

Den slovakiske hockeystjärnan Richard Zednik var under natten till måndagen ytterst nära att minsta livet efter att ha fått halsen uppskuren av en skridsko.

–Det var det äckligaste jag sett, säger Buffalobacken Henrik Tallinder som blev ögonvittne till händelsen till Sportbladet.

Det var under matchen mellan Zedniks Florida Panthers och Buffalo Sabres som olyckan var framme. Efter en tackling i offensiv zon föll lagkamraten Olli Jokinen så olyckligt att hans ena skridsko åkte upp i halstrakten på Zednik. Slovaken reagerade snabbt och åkte ymnigt blödande direkt ut i båset för att få första hjälpen av lagets massör. Därefter fördes han i ilfart till sjukhus för en akut operation.

Lyckad operation

– Operationen var lyckosam och Richard Zednik vilar nu ut på sjukhuset, säger Floridas talesman Brian Goldman till TSN.

Enda svensk som deltog i matchen var Henrik Tallinder. Från spelarbåset såg han de obehagliga scenerna som utspelade sig på isen.

– Man såg på Zednik efter olyckan att han var i chock. Det var rädsla i ansiktet, säger han.

Spelades klart

Trots att båda lagens spelare, och många av åskådarna, var skakade spelades matchen klart. Ett beslut som har ifrågasatts, så även av Henrik Tallinder.

–Det var konstigt att vi spelade vidare. Det blev aldrig någon match efter olyckan, allt var som ett vakuum. Även fast vi gjorde mål var det knappt något jubel eller glädje, säger han.

Skadan kommer enligt TSN sannolikt att återigen aktualisera frågan om obligatoriskt halsskydd i NHL.

FAKTA

Fler hockeyolyckor

Bengt Åkerblom: Den mest allvarliga svenska hockeyolyckan var den som kostade Mora IK:s Bengt Åkerblom livet. I en träningsmatch mot Brynäs den 15 oktober 1995 råkade en motståndares skridskoskena skära upp halspulsådern på honom. Bengt Åkerblom avled kort därefter.

Bill Masterton: NHL:s enda dödsfall så här långt inträffade den 15 januari 1968 i en match mellan Minnesota North Stars och Oakland Seals. Fyra minuter in på matchen tacklades Minnesotas center Bill Masterton hårt av två motspelare. När han föll slog hans bakhuvud i isen. Han avled på sjukhuset två dagar senare på grund av hjärnskador.

Clint: Den allvarligaste olyckan med lycklig utgång drabbade Buffalomålvakten Clint Malarchuk. I en match 1989 mot St. Louis Blues skar Bluesforwarden Steve Tuttles ena skridsko sönder halspulsådern på Malarchuk. Blodet forsade ner på isen men Malarchuk lyckades för egen maskin ta sig ut till båset där han fick första hjälpen.