Zednik: Läkarna räddade mitt liv

Den slovakiske stjärnan talar ut om skräckhändelsen

Foto: AP
På benen igen Slovakiske hockeystjärnan Richard Zednik har återhämtat sig snabbt efter olyckan som kunde ha kostat honom livet. Hans hals skars upp i matchen mot Buffalo Sabres för en knapp vecka sedan. Här med frun Jessica och läkaren Sonya Noor på Buffalo General Hospital.
HOCKEY

Olli Jokinens skridsko höll på att skära halsen av lagkamraten Richard Zednik.

Nu berättar den 32-årige slovaken om skräcksekunderna då blodet pulserade ur hans hals.

– Jag kommer ihåg allting, säger Zednik.

Den fruktansvärda händelsen inträffade för en vecka sedan i NHL-matchen mellan Zedniks Florida Panthers och Buffalo Sabres.

I en situation i ena sarghörnet for finländaren Olli Jokinens skridsko upp i luften och skenan skar ett djupt jack i Zedniks hals.

”Jag kände oj, oj”

Nu berättar Zednik att han knappt kände när Jokinens skridskoskena snittade upp hans halspulsåder. Men när blodet forsade ur halsen förstod Zednik hur allvarligt det var.

– Jag kände oj, oj. Jag visste att jag måste ta mig till avbytarbåset, säger han till Buffalo News.

Totalt förlorade Zednik 2,5 liter blod innan läkarna fick stopp på blödningen.

– Jag kommer ihåg allting. Jag kommer ihåg hur doktorn höll om min nacke och jag sa åt honom: ”Tryck inte så hårt. Jag kan inte andas”. Jag pratade med vår fystränare (Dave Zenobi). Jag kommer ihåg att de sa: ”Ok, åk och operera”.

I torsdags fick Zednik lämna Buffalo General Hospital och dagen efter återvände han till Florida.

Blir helt återställd

– På en vecka hände så mycket och allt har gått så bra. Det är så du ser på det som hänt, jag hade tur. Läkarna räddade mitt liv och efter operationen var de fantastiska.

Allt talar för att Zednik kommer att bli helt återställd. Men han kommer med största sannolikhet inte spela mer den här säsongen.

– Jag vill att alla ska veta att jag återhämtar mig och mår bra, och jag hoppas kunna återvända till isen så fort jag känner mig helt återställd.