”Sudden” – allt närmare en flytt

Storstjärnans chef: Processen är igång

HOCKEY

BOSTON. Mats Sundin kommer allt närmare en flytt från Toronto Maple Leafs. Klubbens general manager Cliff Fletcher för nu samtal med ”Sudden” och hans agent.

– Processen är i gång, säger Fletcher.

Foto: AP
Bra för klubben Fans och experter är överens om att Mats Sundin borde lämna Toronto.

Det har ryktats om en övergång i månader. Nu, med bara tre dagar kvar tills deadline för byten i NHL, verkar det som om Mats Sundin faktiskt är på väg bort från Toronto Maple Leafs.

Klubbens general manager Cliff Fletcher bekräftade sent i går kväll att han pratat med både Sundin och den svenske lagkaptenens agent JP Barry.

Vill stanna i Toronto

– Jag har haft en lång diskussion med Mats agent. Processen är i gång. Jag har också pratat med Mats, men han och jag har en överenskommelse om att det som sägs mellan oss, stannar mellan oss, säger Fletcher till radiokanalen Fan 590.

Sundin har gång på gång förklarat att han helst av allt vill stanna i Maple Leafs. 37-åringen har också en så kallad ”no trade”-klausul, vilket innebär att han själv kan stoppa en övergång.

Men Toronto håller på att bygga nytt.

Att byta bort Mats Sundin skulle antagligen ge klubben både en eller två lovande spelare, plus ett tidigt draftval.

”Suddens” kontrakt går dessutom ut i sommar. Även om han försvinner till en annan klubb nu, kan han återvända till Toronto till nästa säsong – om han fortsätter att spela.

Vill byta bort Sundin

Lägg därtill att både fans och experter i Toronto verkar vara överens om att det vore bäst för klubben om Sundin byts bort.

Enligt kanadensisk media är det fem klubbar som lagt bud på Sundin: Calgary, Montreal, San Jose, Anaheim och Detroit.

Mycket talar för att Sundin just nu funderar över vilken eller vilka klubbar han kan tänka sig spela för under resten av säsongen.

– Mats ska prata med sin agent och jag förväntar mig att höra från dem inom kort, säger Cliff Fletcher.

FAKTA

Klubbarna som Sundin kan hamna i

CALGARY

Talar för: Har ett intressant lag och Sundin skulle få leda en förstakedja med Jarome Iginla vid sin sida.

Talar emot: Flames är just nu åtta och precis ovanför slutspelsstrecket. Vill Sundin till ett lag som riskerar att missa Stanley Cup?

MONTREAL

Talar för: Klubbens GM Bob Gainey sa i går att han är ute efter en etablerad stjärnforward. Canadiens har flera talanger i utbyte.

Talar emot: Ottawa har uteslutits på grund av rivaliteten med Toronto. Ur den aspekten är det nästan lika svårt att föreställa sig Sundin i Canadiens.

SAN JOSE

Talar för: Har flera spelare som Toronto lär vara intresserade av, till exempel Patrick Marleau.

Talar emot: Om Sundin vill ha en chans att vinna Stanley Cup, är Sharks verkligen rätt lag? Klubben har underpresterat gång på gång i slutspelet.

ANAHEIM

Talar för: Ducks har ett stjärnspäckat lag och Sundin kan kliva in utan en enorm press på sig. Chansen att gå långt i slutspelet får anses som mycket god.

Talar emot: Brian Burke har ett draftval i första rundan som han är villig att byta bort. Men bara mot en spelare som har kontrakt även över nästa säsong.

DETROIT

Talar för: Flera av svenskarna i Red Wings ska ha lobbat hårt för att få Sundin till klubben. Detroit är också en av favoriterna till att ta hem bucklan.

Talar emot: Laget har haft återkommande skador på backsidan och sägs vara ute efter Rob Blake. Då lär det bli svårt att få Sundin också.