”STANNA,SUDDEN”

Fansen vill att kaptenen avslutar karriären i Toronto: ”Den bäste vi någonsin haft”

Foto: ANDREAS BARDELL
Älskad kapten Mats Sundin gjorde Torontos första mål i nattens match mot Atlanta. En match som kan ha varit hans sista i Air Canada Center.
HOCKEY

TORONTO. Matchen i morse kan ha varit Mats Sundins sista i Toronto.

Men om fansen får bestämma ska Sundin stanna.

– Jag har sett Toronto i 46 år. Mats är den bäste vi någonsin haft. Han får inte lämna Toronto, säger Steve Clarke, 57 år.

Steve Clarke.

01.00 i morse inleddes matchen i Air Canada-center mellan Toronto och Atlanta.

En match i mängden för Toronto, men kanske unik på ett sätt eftersom den kan ha varit den sista i Air Canada Center för legendaren och Toronto-kaptenen Mats Sundin.

Störst jubel under de två första perioderna kom när Mats Sundin gjorde 1–1. Inte bara för att det var ett viktigt mål, utan för att just Mats Sundin stod för målet.

På tisdag klockan 21.00 stänger fönstret för bytesaffärer mellan NHL-lagen.

Då kan Sundin tillhöra en annan stad och NHL-lag.

När Sportbladet vandrade runt i Air Canada-center inför matchen var känslan stark. Fansen blir besvikna om den Toronto byter bort den 37-årige svensken. De vill att han får avsluta karriären som en Maple Leaf.

”Inta Mats fel”

– Det är inte Mats Sundin fel att det går dåligt för laget. Det är hela organisationen som ska ha kritik. Mats har gjort det han ska, säger Steve Clarke, Toronto-fan i 46 år.

För Clarke är Mats Sundin Toronto Maple Leafs. Han ser inte att det går att få något bättre i utbyte för Mats Sundin.

Toronto har en vana att byta bort legendarer och idoler från laget.

Något som irriterar fansen.

”Inte blivit bättre”

Darryl Sittler, Börje Salming och Wendel Clark är några som fått lämna Toronto för att avsluta karriären i annan stad.

– Och det har inte blivit något bättre för att Toronto gjort sig av med de äldre stjärnorna. Vi har fortfarande inte vunnit något sedan 1967, säger Tobin Izatt, som firade sin åttonde bröllops-dag i Air Canada-center tillsammans med hustrun Patricia.

Vill stanna

Just kärleken från fansen och staden är det som håller Mats Sundin kvar i Toronto. I går morse sa Mats Sundin att han vill stanna i Maple Leafs.

– Om jag var 27 eller 28 år så hade jag nog redan åkt någon annanstans, under de rätta omständigheterna. Men nu har jag kommit till en nivå där jag inte ens vet om jag ska spela hockey nästa säsong, sa han och fortsatte:

”Måste följa mitt hjärta”

– Jag måste göra vad som känns bäst i hjärtat. Jag får svårt att gå till ett annat lag om jag inte vill spela för ett annat lag än Toronto. Det vore inte rätt mot mig själv, säger Mats Sundin.

När denna tidning trycktes var ställningen 1–1 efter två perioder.

FAKTA

Sundins Säsong i siffror

Matcher: 62. Poäng: 61. Utvisningsminuter: 50. Skott: 209.

Sundins NHL-karriär i siffror

Matcher: 1 293. Poäng: 1304. Utvisningsminuter: 1 039. Skott: 3 881.