SUNDIN STANNAR

Svenske superstjärnan bestämde sig i natt

Foto: ANDREAS BARDELL
HOCKEY

TORONTO. I natt kom beskedet:

Mats Sundin, 37, stannar i Toronto Maple Leafs.

– Jag kan inte lämna mina klubbkompisar och gå till en annan NHL-klubb just nu, säger han.

Han har gått ned flera kilo av en influensa.

Han har varit omsvärmad av rykten om att bli tradad.

Mats Sundin har haft en arbetsam tid.

Men efter veckor av spekulationer bestämde sig svensken i morse för att stanna i Toronto resten av säsongen.

– Jag har övervägt klubbens önskan om att jag avsäger mig klausulen om att jag inte kan bytas bort. Jag har alltid trott att jag ska avsluta min karriär i Toronto så frågan var väldigt svår att överväga. Jag har talat med och lyssnat på min familj och dem som står mig närmast – och det finns inget rätt svar i den här situationen, hälsar Sundin via sin agent JP Barry.

Det har gått 20 minuter sedan matchen mellan Toronto och Atlanta slutade. Sportbladet är på plats i Toronto för att följa Mats Sundin och hur förhållandet med Toronto Maple Leafs ska utveckla sig.

Toronto vann matchen (3–1) och Mats Sundin hade en bra kväll och var inne på samtliga Torontos mål.

Trots att Torontos omklädningsrum är tomt väntar media fortfarande på en spelare:

Mats Sundin, 37, lagkaptenen.

När Sundin duschat färdigt, eftersvettats klart och satt på sig en blå skjorta och svarta finbyxor kommer han ut till horden av kanadensiska reportrar och Sportbladet.

Frågorna är enformiga och Sundin ger gång på gång samma svar.

– Jag vill inte byta klubb, säger han.

När presskonferensen i omklädningsrummet är över går Sundin fram till Sportbladet och ger en intervju på svenska. De kanadensiska journalisterna lyssnar nyfiket på samtalet mellan Sportbladet och Sundin och försöker lyssna om ”Ottawa”, ”Montreal” eller kanske

”Anaheim” ska nämnas.

– Det är kanske svårt för svenskar att förstå vad som försigår just nu. Det är professionell idrott på hög nivå och affärssidan av ishockey, säger Sundin.

Sundin säger att NHL-legendaren Phil Esposito kom fram till honom för några veckor sedan och gav ett råd: Lyssna på ditt hjärta.

– Just nu har jag ingen lust att gå till ett annat lag. Jag tror inte på idén med utlåningsspelare där man kommer in i mars och ska spela i ett lag som spelat ihop hela säsongen, säger Mats Sundin.

Sundin ska ta ett beslut inom kort. Det är ett måste eftersom trading-deadline är på tisdag klockan 21.00.

Redan på söndagsnatten tog Mats Sundin beslutet att inte lämna Toronto.

Han blir kvar resten av säsongen i Toronto.

– Jag har satt mig i den här situationen själv. Hade jag skrivit på ett längre kontrakt med Toronto så hade jag kanske inte varit lika attraktiv på marknaden. Men jag ville inte skriva längre än ett år. Jag vet inte om jag ska spela hockey nästa år. Det beslutet får växa fram i sommar, säger Sundin.

När vi lyssnar på Mats Sundin känns det uppenbart att han stannar i Toronto. Kärleken till klubbmärket, tryggheten i staden med alla vänner och fansens kärlek är faktorer som gör det svårt för Sundin att packa trunken och byta arbetsgivare.

– Det finns ingen annan klubb som jag känner för, säger Sundin.

Sundin lämnar omklädningsrummet och åker hem i den kalla Toronto-natten.

Men inte för sista gången.

Eran Mats Sundin i Toronto fortsättar – ett tag till.