Lavinen kan gå igen

... men Foppa och Colorado måste få bukt med skadorna

HOCKEY

NEW YORK. Washington, Pittsburgh, Dallas, Colorado och San Jose.

Det är framförallt den kvintetten lag som skaffat sig nya, attraktiva playoff-positioner efter tisdagens vilda trade-race.

Foto: AP
Repris? Peter Forsberg, Joe Sakic och Colorado kan överraska enligt Sportbladets krönikör.

Man kan ju tippa hur man vill innan säsongen. Det är först efter trading deadline i slutet av februari man vet vilka styrkeförhållanden som kommer att gälla i Stanley Cup-slutspelet.

Nu har den passerats och ... ja, inte för att den som tippat Pittsburgh och Detroit i finalen behöver göra några avböner, men bägge har plötsligt fått betydligt svettigare konkurrens.

Framförallt känns det som att den västra konferensen i ett slag blivit betydligt hårdare, jämnare och mer oviss.

Dallas offensiv imponerar

Med Brian Campbell på

rostern har San Jose Sharks till exempel en backuppställning som få kan tävla med.

På samma sätt skänker Brad Richards en väldig massa ny potens åt en Dallas-offensiv som redan imponerat stort den senaste månaden.

I Colorado, som ser ut att vilja restaurera truppen från fornstora dagar, är

läget något mer oklart. Men om Foppas fot håller och gamle Foote hittar humöret, samtidigt som Sakic, Stastny och Smyth kan få bukt med sina skadebesvär ... då är det uppenbar risk att lavinen kan gå igen.

Detroit och Anaheim höll lägre profiler i tisdags, men de stod å andra sidan redan bra rustade. Att Red Wings lyckats aktivera gamle Darren McCarty kan vara en viktigare detalj än många tror. Med honom på isen lär Nicklas Lidström i alla fall slippa respektlösa tacklingar...

Pingvinerna har rustat

I öst är det möjligt att de långsiktiga konsekvenserna av Pittsburghs megadeal blir problematiska, men på kort sikt råder det inga tvivel om att pingvinerna rustat upp. Marian Hossa är en magnifik forward. Man törs ju knappt tänka på vilka powerplay han, Crosby och Malkin ska kunna iscensätta ihop...

Även Washington biffade upp truppen duktigt under tisdagsracet och tar de sig bara till slutspelet kan Caps bli en obehaglig överraskning, men Pens svåraste motståndare torde vara New Jersey och Montreal. De höll sig tämligen lugna under trade-dramat, men så välsmorda lagmaskiner behöver inte heller korrigeras i någon högre utsträckning.

Det stora frågetecknet är Ottawa, som lagom till the playoff push säckat ihop som det värsta New York Mets. Martin Lapointe kommer med välbehövliga muskler från Chicago, men det är knappast universallösningen på vad som ryktas vara omklädningsrumsproblem. Det vill säga osämja och konflikter.

Den närmaste veckan lär visa om Alfie & co är slut eller inte.

New York Rangers, slutligen, är en dark horse. Det stjärnspäckade Broadway-laget har ju börjat leva upp till sin potential och blir inte sämre med Christian Bäckman och Fredrik Sjöström i kabyssen.

FAKTA

Topp 5

Peter Forsberg

För en av säsongens sensationer med sin comeback i Klippiga bergen.

Marian Hossa

Hetaste namnet under tradedramat. Hamnade i Pittsburgh och därmed är Penguins plötsligt favorit i öst.

Brian Campbell

Var ledsen när han fick lämna Buffalo, men snart kommer han att känna stolthet över att helt allena ha ändrat terrorbalansen i en hel konferens.

Brad Richards

En fruktansvärt bra hockeyspelare som gör Dallas Stars till Stanley Cup-contender, varken mer eller mindre.

Henrik Lundqvist

Rangers är Henkes lag nu. Det är därför Sather värvar svenskar. Så säger hockeyexperterna i The Big Apple.

Inte ens nära

Brian McCabe

En av de få Toronto kunde trejda. Men ingen ville ha honom...

ARTIKELN HANDLAR OM