Drömfinalen

Bjurman: Detroit mot Pittsburgh – det blir sagolikt

Foto: AP
Drömduon i Detroit. Pavel Datsyuk och Henrik Zetterberg stormar fram i högform.
HOCKEY

NEW YORK. Det blir nog Detroit mot Pittsburgh i en sagolik Stanley Cup-final till sist.

Men bägge två kommer först att få slita väldigt ont mot Dallas respektive Philadelphia de kommande veckorna.

Eftersom Dallas lyckades vinna den fantastiska, sju perioder långa nattmanglingen mot San Jose i American Airlines Center i går morse är schemat för konferensfinalerna i Stanley Cup-slutspelet alltså klara.

Detroit ställs mot just Dallas i en svenskfest i väst och Pittsburgh gör upp med Philadelphia i ett gastkramande Pennsylvania-derby i öst.

Favoriterna till final

Och jag tror alltså på favoritsegrar i bägge serierna.

Med betoning på tror.

De lag som är kvar vid det här laget är så bra, så mentalt härdade och så varma i slutspelsgaloscherna att absolut inget är givet.

Har Dallas, stick i stäv med alla tips, slagit ut både Anaheim och San Jose kan de förstås bli ett hot för Detroit också.

Tre livsfarliga kedjor

De är smarta, de har lysande balans i laget – manifesterat i tre kedjor som alla är lika livsfarliga – de går in i konferensfinalen fulltankade med självförtroende och om målisen Marty Turco fortsätter som han spelade i sista matchen mot Sharks får Johan Franzén starta en extra raketmotor för att kunna upprätthålla sin hisnande målproduktion

Men allt det där finns ju hos Detroit också, bara i ännu större portioner. Dessutom har Red Wings ännu fler superstars som sakta men säkert är på väg mot kokpunkten. The Euro-twins till exempel, Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk, är omöjligt bra just nu. För att inte tala om nyss nämnde Franzén. Så tipset måste ändå bli att Red Wings plockar ner stjärnorna från Texas-himlen i, hm...sex matcher.

Utan svenskar

The battle of Pennsylvania – dessvärre helt renons på svenskar – hotar att bli ännu jämnare.

På papperet är Philadelphia måhända ett svagare lag än Pittsburgh, men John Stevens råbarkade manskap har under sina serier mot Washington och Montreal utvecklats till en rätt så obeveklig slutspelsmaskin och nog är det en och annan ute i de västra delarna av delstaten som funderar över hur de medverkande i The Crosby show ska reagera på tyngden, hårdheten och den fysiska råstyrkan hos den här motståndaren. Särskilt det faktum att Flyers slagit ut två finlirar-lag av åtminstone delvis samma sort som Penguins torde oroa.

Men Penguins är storleken större än både Capitals och Canadiens. De har mer talang, vassare målskyttar,

högre tempo i såväl skridskoåkning som passningsspel.

Sedan tenderar ju Flyers, med sin hårdföra spelstil, att dra på sig rätt många utvisningar,.

I såna lägen släpper Penguins loss Crosby, Malkin och Hossa – och då går ingen säker.

Jag tror att det fäller avgörandet i slutändan.

FAKTA

Pittsburgh–Philadelphia

Ett rykande hett Pennsylvania-derby som kommer att inkludera allt som hör stora rivaliteter till. Penguins får problem med Flyers tyngd, men vinner till slut i kraft av sin stora effektivitet i offensiv zon.

Mitt tips: 4–3

Detroit–Dallas

Tolv svenskar medverkar i vad som borde bli en oerhört sevärd uppvisning i the art of hockey.. Detroit är ett nummer större och borde gå vidare till final.

Mitt tips: 4–2