Larsson, 22, till Detroit

Chockbesked för Djurgården när succémålvakten väljer NHL

1 av 2
Daniel Larsson.
HOCKEY

Här är chockbeskedet som Djurgården inte ville ha.

Succémålvakten Daniel Larsson, 22, lämnar klubben och flyttar till Detroit redan i sommar.

– Jag har bestämt mig för att ta chansen, säger Larsson.

Daniel Larsson draftades av Detroit Red Wings 2006 och om  NHL-klubben inte skriver kontrakt med Larsson i sommar tappar de rättigheterna. Djurgården har hela tiden utgått från att landslagsmålvakten skulle skriva på för Detroit, för att sedan bli utlånad och spela ytterligare en säsong i elitserien. 

Så blir det alltså inte. Daniel Larsson är överens med Detroit om ett tvåårskontrakt och flyttar till USA redan i sommar.

– Jo, det stämmer. Jag har funderat fram och tillbaka, men känner att det bästa för mig är att åka över och spela i USA nästa säsong, säger Daniel Larsson.

Osgood förstemålvakt

Red Wings räknar inte med veteranen Dominik Hasek, 43, nästa säsong. I stället satsar svenskklubben på 35-årige Chris Osgood som förstemålvakt. 

Bakom Osgood – som skrev på ett treårskontrakt i vintras – är det tänkt att Larsson ska konkurrera med Jimmy Howard om platsen som andremålvakt.

– När jag fick höra att jag är tilltänkt att kämpa om andraplatsen bakom Osgood var det inte mycket att fundera på, säger Daniel Larsson.

Som inte är rädd för att steget från elitserien till NHL ska bli för stort. 

– Jag har följt (Erik) Ersbergs utveckling i Los Angeles, och känner att jag har minst lika stora möjligheter att göra det bra därborta, säger Larsson.

För Djurgården är Larssons beslut ett dråpslag. Klubben hade räknat med Larsson nästa säsong, men står nu helt plötsligt utan förstemålvakt.

Stannar i USA

Larsson har inga planer på att återvända till elitserien även om han skulle hamna i farmarligan. Han är helt inställd på att fullfölja säsongen i USA.

– Nu när jag har bestämt mig för att åka över kommer jag att vara kvar i Detroits organisation hela säsongen, säger Daniel Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM