”Jag var rädd att vi skulle ha svalnat”

Foto: FOTO: REUTERS
Valtteri Filppula och Johan Franzén.
HOCKEY

DETROIT. Farhågorna om att Detroit skulle ha svalnat under det långa uppehållet var obefogade.

Det fick Dallas erfara under en tung 1-4-förlust i den första konferensfinalen i Joe Louis Arena i natt.

De mötte samma fart, samma förmåga att hålla i pucken och samma omöjlige Johan Franzén som Colorado.

– Jag var rädd att vi skulle ha tappa men det här laget försätter sig inte i sådana situationer, säger ”The Mule” efter ännu en slutspelssuccé.

Det hade gått en vecka sedan de fullbordade sin ”sweep” mot Colorado när Detroit-spelarna ställde upp för nedsläpp i den första konferensfinalen mot Dallas Stars.

Så trots att svensklaget från Michigan tidigare i slutspelet sett ut som en otäckt välsmord maskin fanns frågetecken.

– Det är alltid läskigt att ha såna uppehåll, medger Johan Franzén när han efter en halvtimmes spontan presskonferens i omklädningsrummet försöker pusta ut.

– Jag var rädd att vi skulle ha svalnat. Men det är så många i det här laget som varit med så länge så vi försätter oss helt enkelt i sådana situationer.

Lidström vaksam

En av de som varit med är lagkaptenen Nicklas Lidström – och mycket riktigt visar det sig att han varit vaksam på alla sådan tendenser.

– Vi har talat mycket om att komma ut och köra hårt de första tio minuterna, vi ville inte få igång benen först efter en period, berättar han.

– Och det kändes som att vi lyckades med det.

Onekligen.

Redan i första perioden gjorde Brian Rafalski och Johan Franzén varsitt powerplay-mål – och i början av andra gjorde Tomas Holmström ytterligare ett.

– Vi var väldigt bra i just powerplay, menar ”Lidas”.

– Och det var viktigt att vi fick in pucken i början. Därmed gjorde vi det mycket svårare för Dallas.

Ja, Johan Franzén – som hade svalnat ungefär lika mycket solens yta svalnat de senaste dagarna – gjorde alltså mål igen.

Det var det tolfte i slutspelet – och det var också femte matchen i rad han ”nätade”, vilket är tangerat klubbrekord för slutspelet.

– Men det var inte så svårt. Kronwall sköt på mig, jag såg aldrig hur det gick till, säger han med en axelryckning.

Märkte inget

Dallas hade på förhand sagt att man skulle hålla ett extra öga på ”The Mule”, men det var inget smålänningen märkte något av.

– Men det går inte heller. Inget lag kan sätta två man på en spelare. Då blir det ju fritt fram för kedjekamraterna, menar han och påpekar sedan att han fortfarande inte ser sig själv som någon målkung.

– Det är roligt att vara en som gör mål, visst, men jag uppfattar fortfarande mig själv som en hårt arbetande lagspelare.

För Dallas innebar förlusten att man för första gången i hela slutspelet hamnat i underläge i en matchserie.

– De var bättre. Vi åkte för lite skridskor och drog på oss för mycket utvisningar, säger Joel Lundqvist med en axelryckning.

– Vi hade några bra byten i början, men sedan kommer de där utvisningarna och...ja, det är klart, de är bra. Men vi gjorde dem bra också.

– Vi vet ju att det blir tuffare för varje ny omgång och att vi måste höja oss.

”Tröttsamt att höra”

Mattias Norström pekar även han ut utvisningarna som orsaken till förlusten.

– Försök släppa in tre mål och boxplay och vinna...det kanske man gör en gång per säsong, men då är det i en match som slutar 8-7 eller något sånt.

– I ett slutspel går det inte. Jag förstår att det är tröttsam att höra hela tiden, men det är powerplay det handlar om nu. Det är det som avgör matcherna.

– Så vi måste sluta ta dumma utvisningar och tajta till vårt boxplay.

Att maratonmatchen mot San Jose skulle sitta i benen vill ”Notan” inte höra talas om.

– Det kanske såg så ut idag, men det finns ingen anledning till att den skulle göra det. Den spelade vi i söndags. Det är torsdag idag. Så det är ingen ursäkt, säger han efter att ha fått en välbehövlig massage i de inre regionerna av Stars omklädningsrum.

Några planer på att deppa över den spillde mjölken i inledningen av serien har varken Mattias eller hans lagkamrater.

– Det är ju det som är bra med slutspel. Det kommer en ny match direkt. Det är bara att skaka av sig det här och se fram emot lördag istället.