Johan Franzén mystiskt sjuk

Tvingades vila i natt: ”Återkommande huvudvärk”

1 av 2 | Foto: FOTO: AP
Johan Franzén.
HOCKEY

DETROIT. Johan Franzén är, något chockerande, skadad.

Detroit Red Wings klarar dock, visade de i den andra konferensfinalen mot Dallas i natt, att vinna även utan slutspelets store målkung.

– Johan lämnar ett enormt tomrum efter sig, men vi har en bred trupp och gjorde en riktigt bra match, säger Nicklas Lidström till Sportbladet efter 2-1-segern.

Ingen utanför laget hade hört så mycket som ett knyst om att det skulle vara minsta fel på succémannen Franzén, men när Red Wings kom ut till uppvärmning inför den andra konferensfinalen mot Dallas Stars hemma i Joe Louis Arena syntes han – till allmän halvchock – inte till.

Officiell orsak:

Hjärnskakningsliknande symptom.

– Vi säger så, men han är inte yr eller något sådant, säger coachen Mike Babcock.

– Han har sedan serien mot Colorado återkommande huvudvärk. Han trodde själv att det hade med höjdskillnaden i Denver att göra och vi skojade om att han, med sin form, skulle fortsätta må likadant.

– Men efter träningen igår (läs: fredag) berättade han att det blivit värre och läkarna bestämde att det var bäst att han avstod den här matchen och nästa. Nu får han vila tills alla tester är gjorda, spelarnas hälsa är alltid nummer ett.

Leder målligan

Lagkamraterna hade inte heller någon aning om att ”The Mule”, som alltså leder hela Stanley Cup-slutspelets målliga, hade hälsoproblem.

– Nej, han har inte pratat med oss om det. Vi fick höra om det på morgonen innan matchen, berättar Nicklas Lidström när han möter Sportbladet efter den knallhårda drabbningen mot Texas-stjärnorna.

– Det var såklart ett tungt besked. Johan har varit fantastisk och lämnar ett enorm tomrum efter sig. Men vi har bra bredd i truppen och det gick ju bra ändå.

Det gjorde det.

Dallas svarade för en avsevärt mycket bättre insats än i det första mötet och såg till att Detroit fick betala ett riktigt högt pris för den här segern

”Stod upp bra”

– Vi visste att de skulle komma ut hårdare och det gjorde de också, säger ”Lidas”.

– Men jag tycker vi stod upp bra, i synnerhet i slutet när de försökte sätta press på oss. Vi gav dem inte alltför mycket chanser då.

Samtliga mål föll i den första perioden.

21-årige Darren Helm satte karriärens första balja efter ett genombrott 05.56 in i matchen. Knappa fem minuter senare kvitterade Stephane Robidas elegant i ett powerplay – och fem minuter från periodpausen satte den faktiskt helt formidable Henrik Zetterberg tvåan, också det i ett powerplay.

Återstoden av matchen handlade det om kamp – om varje kvadratmillimeter is.

– Det var en höghastighetsmatch idag, de körde lite hårdare i den här matchen, åkte mer skridskor. På det hela taget var det en bra match från båda lagens sida, menar ”Zäta.

Det håller Dallas-spelarna med om.

– Ja, vi gjorde en mycket bättra match idag, säger svenske back-rookien Nicklas Grossman.

– Då är det såklart ännu tyngre att förlora, men vi är väldigt hoppfulla inför hemmamatcherna. Kan vi fortsätta som idag kommer vi att kunna ge Detroit, som är ett väldigt bra lag, en ordentlig match.

Tumult i slutet

Den andra fajten slutade i visst tumult, då Mike Ribeiro i slutsekunderna slashade Detroit-målvakten Chris Osgood över bröstkorgen.

– Jag tycker han ska bli avstängd. Så gör man inte, i synnerhet när matchen är över, tycker Nicklas Lidström.

Beslut om den saken lär komma idag.

Serien mellan Red Wings och Stars fortsätter natten till tisdag i Dallas.