Swedish Wings

1 av 8
HOCKEY

DALLAS. Förra gången de vann var det sån kaliber på Red Wings att de hade råd att stoppa Holmström, Larionov och Robitaille i fjärdekedjan.

Ändå tvekar inte Nicklas Lidström att beskriva årets upplaga som lika bra – minst.

– Det är ett av de mest kompletta lag jag spelat med, säger han inför nattens drama i Texas.

Rumpmasen som kallats världens bästa back i över ett decennium sitter nersjunken i en mjuk fåtölj i den eleganta lobbyn på Cresent Court, Detroits ständiga home away from home i Dallas.

Andra lag brukar uppgradera boendet under playoff, men Detroit kan inte.

– Jag är osäker på om det finns något finare, säger ”Lidas” lite ursäktande.

Bra lag ska väl å andra sidan bo ståndsmässigt – och den Red Wings-upplaga som nu kommit till Texas för tredje mötet i konferensfinalen mot Dallas Stars är enligt den svenske lagkaptenen en av de vassaste som existerat.

– Vi har i och för sig haft många talangfulla lag genom åren. Det säger inte lite om kvaliteten att vi kunde ha Holmström, Larionov och Luc Robitaille i fjärdekedjan när vi vann 2002, ler han.

– Men jag tycker den här årgången spelar lika bra som lag betraktat. Vi är starka både med och utan puck och ser till att motståndarna får väldigt lite chanser. Det känns väldigt bra,.

Skillnaden bara mot ifjol är påtaglig enligt den femfaldige Norris Trophy-vinnaren – trots att manskapet i princip är detsamma.

– Det är många som tagit ett steg till, speciellt de yngre killarna i 25-, 26-, 27-årsåldern, menar den 38-årige superstjärnan.

– Dels fick de erfarenhet av ett långt slutspel förra året, dels har de fått större roller i laget. De spelar mer och har mer ansvar.

– Både ”Zäta” och Datsyuk har till exempel tagit ett kliv framåt tack vare det ansvar de fått. Vi litar mer på dem nu, de är våra go-to-guys som man säger här.

Nicklas nämner också den nu skadade Johan Franzén (förstås), Jiri Hudler, Valtteri Filppula och Darren Helm på yngre spelare som klivit fram och blivit bättre.

Vilket i sin tur lett till mer djup och bredd. Detroit Red Wings har inte bara en farlig kedja längre.

– Ja, det är en av styrkor också, vi förlitar oss inte bara på ”Zätas kedja. Även andra- och tredje-kedjan kan gå fram och göra mål.

– Den detaljen är väldigt viktig i ett slutspel. Det blir ju svårare för motståndaren att veta hur de ska matcha upp mot oss.

Kontentan av allt detta blir ju att Red Wings måste gå till Stanley Cup-final?

– Det är ju målet, men det är inget man vill tänka på ännu. Funderar man för mycket kanske det inte händer. Vi tar verkligen steg för steg.

– Dessutom kommer Dallas säkert att spela mycket bättre på hemmaplan än i de två första matcherna. Redan i förrgår tyckte jag att de var bra, det var en jämn match. Och jag förväntar mig att det blir ännu bättre kommande natt.

Nicklas är dock medveten om att en halv värld drömmer om en klassisk batalj mellan Detroit och Pittsburgh

– Jo, det är många som sagt det. Och det vore ju väldigt kul att få möta en sånt lag.

Misslyckas det vet vi i alla fall en sak:

Det berodde inte på att Nicklas och hans kamrater hade det för påvert utanför isen...

– Nej, vi har det bra. Det är skönt att bo så här när man reser mycket. Vi återvänder dessutom till samma hotell hela tiden så man lär känna dem.

Tycker du fortfarande, efter alla de här åren, att det är lika roligt att resa?

– Ja, det tycker jag faktiskt. Vi kommer ju tillbaka till samma städer hela tiden, så man har lärt sig hitta bra restauranger och köpcentra och sånt.

Hinner du se något mer av platserna ni besöker?

– Inte mycket. Om man ligger kvar på samma ställe flera dagar, vilket inte händer så ofta, kan det hända att man hittar på något. Men annars blir det mest restauranger och biografer man hinner se.

Vad gör du för att fördriva tiden när ni ligger ute?

– På planet brukar jag läsa en bok eller se en dvd. Sen är det väl just det jag nämner, man går på nån bio och man ser till äta bra middagar.

I övrigt blir det mest hockey.

Men det är ju inte det sämsta – inte när ingår i en av de bästa upplagorna av Detroit Red Wings som funnits.