I natt kan det bli ny finalserie

Sju svenskar jagar finalplats

Foto: REBECCA COOK
Detroitjubel efter Franzénmål – en vanlig syn i slutspelet så här långt. I natt kan det bära till final.
HOCKEY

DALLAS. I natt kan de sju svenskarna i Detroit blir klara för Stanley Cup-final.

Men det vägrar de tänka på.

– Man är ju bra sugen, men det går inte att titta så långt framåt, säger Tomas Holmström och skakar på huvudet.

Detroit Red Wings har ett 3-0-övertag i konferensfinalen mot Dallas Stars inför den fjärde matchen här i Texas i natt – så vinner de blir sju svenskar klara för 2008 års Stanley Cup-final:

Nicklas Lidström, Tomas Holmström, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Johan Franzén, Mikael Samuelsson och Andras Lilja.

Det är blågult NHL-rekord, med rätt bred marginal.

Men som sagt:

De inblandade svenskarna har inte ens vågat tänka tanken ännu.

Stjärnorna Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg bara skakar på huvudet.

– Nej, nej, det återstår mycket ännu, vi måste fortfarande vinna en match till och innan det är gjort finns finalen inte i tankarna, säger ”Zäta”.

”Lidas” har spelat fyra finaler och vunnit tre – och vet således vad som krävs.

– Vi är inte i någon final ännu. Börjar man fundera på det innan det är klart kan det gå åt skogen, inpräntar han med skärpa.

Tomas Holmström, som i likhet med Lidström gått hela vägen tidigare, förklarar att man förlorar fokus på det man måste göra om man börjar fantisera om det största som finns i hockeyvärlden.

– Man är ju sugen, det är man, men det går inte att göra så. Det funkar inte.

– Vi vill fullborda en ”sweep” här i natt och vet att vi måste göra vår bästa match för säsongen om det ska gå. Det är allt vi tänker på nu.

En sån som Niklas Kronwall lyssnar noga. Han har aldrig tidigare varit i närheten av den nordamerikanska idrottsvärldens mest legendariska buckla och skulle, rent teoretiskt, kunna bli lite till sig.

– Men det finns inte en chans i det här omklädningsrummet, menar han.

– Vi har så många här som varit med så länge att man inte kan tappa fotfästet. Det ser de killarna till, de vet exakt hur man ska göra.

Ingen förnekar dock att Detroit under sina nio raka playoff-segrar spelat väldigt bra, för att inte säga mästerlig, hockey.

– När vi spelar som vi ska och vill, då är vi nog rätt svåra att stoppa, tillstår Niklas Kronwall.

Hittills har de gjort just det – och därför tror de flesta experter att det man inte får nämna för de svenska Red Wings-stjärnorna kommer att inträffa redan i natt.

Johan Franzén har genomgått omfattande läkarundersökningar hemma i Detroit under inledningen av veckan, men ännu är inget känt om några testresultat.

Det är dock klart att han inte spelar heller nattens match i Dallas.

– Han har fortfarande huvudvärk, inget har förändrats, berättade general managern Ken Holland under en presskonferens i American Airlines Center igår..

– Han kan inte genomföra några fysiska aktiviteter just nu, vilket ju inte är särskilt bra, men läkarna har sagt att han är ett dag-till-dag-fall så vi har goda förhoppningar om att han ska må bättre om några dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM