Snart är du historisk, Lidström

Kan bli den första europeiska kaptenen som lyfter bucklan

HOCKEY

PITTSBURGH. Nu är Nicklas Lidström en match från att bli den första europeiska lagkaptenen i historien att lyfta Stanley Cup-bucklan.

– Media påminner gärna om det, ja. Men jag skjuter bort den tanken. Jag är bara koncentrerad på att vinna en match till, säger backlegendaren efter nattens 2-1-seger i Pittsburgh.

Foto: AP
Nicklas Lidström kan bli första europeiska kapten att lyfta pokalen.

Ja, Detroit har slagläge nu.

De leder finalserien mot Pittsburgh med 3-1 och kan avgöra hela festen hemma i Joe Louis Arena natten till tisdag.

Och i så fall blir alltså Nicklas Lidström från Skogsbo utanför Avesta i Dalarna den första europeiska lagkaptenen i NHL-historien

Men det går inte att få honom att tala vare sig om det eller om att segern är nära nu.

– Media tar gärna upp det där, men jag skjuter bort den tanken. Jag fokuserar bara på att vi ska vinna en match till, säger ”Lidas” när han en kvart efter nattens seger möter pressen i Mellon Arena.

– Det går inte att tänka på något annat. Vi har inte vunnit något än och ska vi göra det måste vi spela så bra vi bara kan.

– Det är förstås väldigt spännande och roligt att vara i den här situationen. Det blir aldrig gammalt. Men som sagt, vi måste vinna en match till. Det är allt som betyder någonting just nu

Men hur gör man det, går det verkligen att i det här läget låta bli att fundera över vad man ska göra med bucklan hemma i Avesta?

– He he ,ja. man är tvungen att skjuta såna tankar åt sidan, inte tänka på det helt enkelt. Man får fokusera på annat.

Lagkapten Lidström spelade minst sagt avgörande roller i den fjärde finalen.

Till att börja med var det han som drygt sju minuter in i inledningsperioden kvitterade den ledning Marian Hossa hade skaffat hemmalaget i början av matchen.

– Ja, det var viktigt att få det målet relativt tidigt. Tror det var precis som deras kille kom tillbaka ut på isen efter en utvisning.

Det såg ut som ett klassisk Lidström-mål, du backade samtidigt som du sköt från blå.

– Det är ett skott jag tränat rätt mycket på. Backen ta gärna ett skär för mycket mot en när man gör så.

Och så såg du luckan Fleury hade lämnat?

– Ja, han försökte titta runt Cleary, som stod framför honom och skymde. Då blev det en lucka.

Nicklas ingick också, tillsammans med Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg, i den enhet som hindrade Pittsburgh från att utnyttja ett långt 5-mot-3-läge tio minuter från slutet.

Den svenska trion gjorde där ett jobb som efteråt fick journalister att fråga dem om de haft 45 mer lyckade sekunder i karriären.

– Pittsburgh blev nog lite ivriga, men vi gjorde det svårt för dem också, vi skar av nästan alla skottbanor för dem.

– Hur det känns en sån gång? Ja, framförallt blir man oerhört trött. Man får åka upp och ner otroligt mycket, men det gick ju bra.

Det gjorde ju det.

Och är Nicklas Lidström bara en seger från...nej, just ja. Vi får ju inte nämna det.