'MAN VET ALDRIG NÄR MAN FÅR CHANSEN IGEN'

Nicklas Lidström om Stanley Cup, slutspelsskägg och Detroits silverräv

Foto: Pontus Höök
Från starten 1894 så har EN ickekanadensisk kapten lyft bucklan (amerikanen Derian Hatcher 1999). I natt kan det vara dags igen.
HOCKEY

DETROIT. I natt kan Nicklas Lidström bli historisk.

Vinner Detroit den femte finalen mot Pittsburgh får han som förste europeiske kapten i historien lyfta Stanley Cup-bucklan.

– Jag har många fina minnen som spelare i det här laget och vill gärna skapa några nya, säger den 37-årige superstjärnan från Avesta.

Foto: Pontus Höök

Efter lördagens knappa seger i Pittsburgh har Detroit Red Wings balle de match, som de säger i Paris just nu.

Vinner de nattens final blir de mästare – och sju svenskar får sina namn inristade i den mest mytomspunna idrottspokalen i hela Nordamerika.

Tangerar Kallurs rekord

Två av dem, Nicklas Lidström och Tomas Holmström, har tre ”bomärken” i bucklan sedan tidigare och tangerar alltså Anders Kallurs och Stefan Persson svenska Stanley Cup-rekord vid vinst.

Men just Lidström, lagets stolte kapten, kan bli ännu mer historisk.

I 112 år (!) har Stanley Cup-vinnarna anförts av kanadensiska lagkaptener – utom 1999, då amerikanen Derian Hatcher tillfälligt bröt traditionerna.

Steker Red Wings pingvinerna i natt skriver den 37-årige backlegenden från Skogsbo utanför Avesta således in sig i annalerna som den första europeiske lagkapten som tagit emot Lord Stanleys skinande trofé.

Fast försök få honom att tala om det, den som kan …

– Media tar gärna upp det där, men jag vill inte tänka på det. Jag fokuserar bara på att försöka vinna ytterligare en Stanley Cup och ska det lyckas måste vi slå Pittsburgh en gång till, säger en lugn och avslappnad ”Lidas” när han dan före dan möter pressen hemma i Joe Louis Arena.

Men nu är det bra nära, Nicklas …

– Nej, vi har inte vunnit någonting ännu. Jag tänker inte på något annat än att vi måste spela väldigt, väldigt bra för att vinna en match till.

Så du drömmer inte om hur det kan se ut i det här omklädningsrummet kommande natt?

– Nej, det kan man inte tillåta sig att göra. Det går inte att ta ut någonting i förskott, då förlorar man koncentrationen på det som måste göras.

Okej, om man vänder på det då. Vad är det som driver dig, som redan vunnit tre titlar, att slita så här hårt för en till?

– Har man en gång vunnit vill man göra det igen. Jag vet vilken belöning som väntar när man vinner en Stanley Cup och vill känna den känslan igen, det är drivkraften. Jag tror också att man uppskattar det mer ju äldre man blir, för man vet aldrig när man får chansen igen.

Ni är ju några stycken som varit här länge och vunnit ihop tidigare. Gör det känslan ännu mer speciell?

– Ja, det gör det. Vi har skapat många fina minnen tillsammans och nu vill vi skapa några nya. Det är inget vi talar om särskilt mycket, men jag tror det finns i tankarna hos de flesta här.

Tycker du stämningen i laget är densamma som i tidigare finaler?

– Det som känns likadant i den här situationen är att alla vet vad som krävs. Ingen tror att vi vunnit något ännu

”Jag gör som vanligt”

Om du skulle märka att någon av de yngre spelarna blir för nervösa och spattiga, vad säger du då?

– Man talar med dem om att de inte ska göra någonting annat än i en vanlig match. Ingenting i själva uppgifterna har förändrats.

För egen del, är rutinerna desamma inför såna här matcher? Får barnen äta middag med pappa kvällen före match?

– Ja, jag gör som vanligt. Det vore nog dumt att förändra någonting nu.

Ditt slutspelsskägg, för att byta ämne, det är inte precis lika yvigt som vissa andras...

– He he, nä, men lite mer än så här kan jag faktiskt få ut. Jag rakar mig efter varje slutspelsomgång.

Jaså, varför då?

– Jag vet inte, men jag har alltid gjort det. Det känns bra.

Är det hustru Annika som vill ha det så?

– Ha ha …well.

Apropå hårväxt fick Holmström nyss frågan vad han sett för förändringar hos dig genom åren. Han svarade att du i alla fall har mindre hår. Nu har du chansen att ge igen.

– Ha ha, han börjar ju själv få glest däruppe, det är därför han börjar snegla mot andra. Sen har det börjar komma grå hårstrån i skägget också. Vi kallar honom silverräven…

121 KANADENSISKA, EN FRÅN USA – I NATT TÄNKER LIDAS BLI FÖRSTE EUROPEISKE KAPTEN ATT LYFTA STANLEY CUP-BUCKLAN: