Tvingas gå på sprutor

Smärtorna i knäna vägrar ge med sig: ”Det har inte läkt som jag hade hoppats”

1 av 3 | Foto: Pontus Höök
OROLIG Henrik Lundqvists ömmande knän spökar fortfarande. För att handskas med smärtan har New York Rangers-målvakten tvingats ta kortisonsprutor.
HOCKEY

NEW YORK. Tre veckor innan säsongsstarten i NHL går Henrik Lundqvist på sprutor.

Hans värkande knän vill inte läka.

– Det har inte läkt som jag hade hoppats, säger målvaktsstjärnan när Sportbladet möter honom i New York.

Henrik Lundqvist knän började ömma i slutet av förra NHL-säsongen – och under slutspelet växte ömheten till värk.

Skadan, uttänjda ledband, gav honom också stora problem under VM i Kanada i våras.

Förhoppningen var att en lång, lugn sommarledighet skulle eliminera problemen.

Men riktigt så har det inte blivit.

– Det har väl inte läkt som jag hade hoppats, avslöjar ”Henke” när vi möter bara tre veckor innan säsongsstarten honom i New York Rangers träningsanläggning norr om Manhattan.

– Det blev lite bättre under sommaren, men aldrig riktigt bra.

”Kört in kortison”

Lösningen:

Den svenska stjärnmålvakten har gått på sprutor under säsongsupptakten.

– Ja, för att komma över tröskeln har vi kört in kortison under någon vecka. Så nu känns det bra.

Det låter inte som någon alldeles lyckad start på en säsong som pågår i minst sju månader, men själv är Lundqvist inte särskilt orolig.

– Nä, det är alltid något som strular den här tiden på året. Det börjar kännas som att det är en del av att gå på is i augusti, att det är något problem som måste fixas.

Att han som ett av få svenska NHL-proffs ställde upp i våras är inget ”Henke” ångrar – trots att det i alla fall i lekmannaögon såg ut som skadan förvärrades i Quebec.

– Absolut inte. Det är klart, det blev ju inte bättre. Jag missade väl två veckors vila. Men jag tror jag varit i precis samma situation även om jag inte spelat VM.

Butterfly arbetssamt

Ishockeyförbundets förbundsläkare Björn Waldebäck behandlade Lundqvist under VM. Och han har en känsla för att den nya butterfly-stilen kan bli arbetsam för de nya moderna målvakterna.

– Målvakterna nu förtiden åker upp och ned flera tusen gånger under en säsong. Självklart är det påfrestande för ledbanden i knäna.

– En tanke jag har är att långa målvakter kan få mer problem med knäna eftersom vinklarna och därigenom belastning blir större, men det är inget jag har belägg för, säger Björn Waldebäck.

Bortsett från de krånglande knäna är det en optimistisk Henrik Lundqvist som gör sig beredd för sin fjärde säsong i världens bästa liga.

– Jag hade en utmärkt sommar, har tränat bra och känner mig i fin form, säger han efter ett av de intensiva pass han och hans många nya lagkamrater genomför inför starten av träningscampen på måndag.

Omstrukturerat

Det är ju ett omstrukturerat New York Rangers som kommer uppträda på Madison Square Garden i vinter.

Borta är profiler som Jaromir Jagr, Martin Straka, Sean Avery och – kanske – Brendan Shanahan. På deras platser i omklädningsrummet sitter nu istället spelare som Markus Näslund, Wade Redden, Nikolai Zherdev, Patrick Rissmiller och Aaron Voros.

– Ja, mycket nytt är det. Dynamiken kan nog komma att förändras. Men jag tycker det ser bra ut. Det känns som vi har större bredd än tidigare.

Själv får Henrik, vid 26, finna sig i att vara en av lagets verkliga veteraner.

Han är en av blott fyra spelare som finns kvar från första säsongen efter lockouten.

– Ja, det är ju lite speciellt ... att vara veteran efter tre år. Det säger en del om omsättningen på spelare här, säger Lundqvist.

FAKTA

LUNDQVISTS KNÄSKADA:

Henrik Lundqvists problem med knäna startade under Stanley Cup-slutspelet med New York Rangers i våras. Men redan 2004, när han spelade i Frölunda, hade han problem med det vänstra inre ledbandet.

Under VM i Kanada i våras åt han smärtstillande tabletter och fick regelbundet massage och ultraljudsbehandling.

Ett ledband består egentligen av flera mindre ledband. Tillsammans smälter de ihop till ett, kraftigt ledband.

En ledbandsskada kan vara allt från en spricka i ett av de små ledbanden till total sönderdragning. Ledbandsskador uppstår oftast vid kraftig belastning på knät, till exempel vid en smäll.

ARTIKELN HANDLAR OM