Tips – lag för lag

Läs Bjurmans NHL-tips

HOCKEY

NEW YORK. Att vinna två Stanley Cup-titlar i rad är mer eller mindre omöjligt .

Men Detroit Red Wings kommer att göra det ändå.

Och de kan mycket väl få möta Pittsburgh i en ny, klassisk finalserie.

Nä, uppgiften är inte lätt.

Med lönetaket har ju serien blivit så jämn, och skillnaden mellan lagen så liten, att minsta nivåsänkning, minsta darr i motivation, ger dramatiskt utslag.

Det räcker att en Scott Niedermayer väljer att ligga och klia sig i slutspelsskägget en halv säsong så är det kört. Då kommer hungrigare utmanare bakifrån och kör över en.

Ändå tror jag att Red Wings, som första lag sedan de själva utförde bragden 97 och 98, tar en dubbel.

Alltså, lyssna här.

Det är ju en i det närmast intakt version av Red Wings vi får träffa igen, den som när alla gjorde vad de skulle spelade perfekt hockey. Plus Marian Hossa – i sina största stunder en av ligans fem bästa forwards.

Hur ska någon kunna stoppa ett sånt lag?

FAKTA

SVENSKA ROOKIES SOM ETABLERAR SIG I ÅR:

1. Jonathan Ericksson – Detroit*

2. Fabian Brunnström – Dallas

3. Per Ledin – Colorado

4. Patrik Berglund – St.Louis

5. Jonas Frögren – Toronto

*Räknas som rookie fast han spelade några matcher ifjol.

TRÄNARNA SOM RISKERAR ATT FÅ SPARKEN:

1. Barry Melrose – Tampa

2. Tom Renney – NY Rangers

3. Ron Wilson – Toronto

4. John Anderson – Atlanta

5. Mike Keenan – Calgary

FLOPPARNA:

1. Wade Redden – NY Rangers

2. Bryan McCabe – Florida

3. Jeff Finger – Toronto

4. Bobby Holik – New Jersey

5. Andrew Raycroft – Colorado

ÖSTRA DIVISIONEN

1. Pittsburgh Penguins

– De har visserligen tappat en hel del själ i form av spelare som Ryan Malone, Jarkko Ruutu och Gary Roberts. Men för det första kommer superbegåvningarna Sidney Crosby och Evgeni Malkin att höja sig ytterligare en hisnande nivå– liksom unga essen Jordan Staal, Tyler Kennedy och Kris Letang. För det andra tror jag att nyförvärv som Miroslav Satan och Rusian Fedotenko kan komma att genomgå samma slags pånyttfödelse som Petr Sykora och Pascal Dupuis i den sprakande kreativa miljön i västra Pennsylvania. Så: Det blir kanske besvärligare den här gången, men jag tror på en march of the penguins i år också.

2. Montreal Canadiens

– En hel hockeyvärld hoppas på Habs i år. De fyller 100 år – och kan fira det mäktiga jubileet med sin 25:e titel. Omöjligt är det inte. De spelade underbar hockey förra säsongen och ser bara ut att ha blivit bättre.

3. Washington Capitals

– Kan Bruce Boedraeu få sitt unga, hungriga lag att spinna vidare på den vildsinta spurten från i våras, då har vi en verklig contender i den amerikanska huvudstaden. Ovetjkin är fortfarande på uppgång. Det är ju nästan skrämmande.

4. Philadelphia Flyers

– Viktiga pjäser har gått förlorade, till exempel Jason Smith men jag tror ändå att det här tajta, tuffa, kaxiga lagbygget kan försvara positionen från den imponerande fjolårssäsongen.

5. Ottawa Senators

– Efter den totala kollapsen under andra halvan av fjolårssäsongen är det svårt att veta var Senators står, men tor talang finns – och ”Alfie” & co borde vara gruvligt revaschsugna.

6. Tampa Bay Lightning

– Aktivast av alla under sommaren, och på papperet ser det ut som att det ska kunna hända grejor på Floridas västkust igen. Slår Steven Stamkos igenom direkt? Då ser det ännu bättre ut.

7. NY Rangers

– I princip ett helt nytt lag, och som sådant svårt att bedöma. Om Markus Näslund och Wade Redden får en nytändning på Manhattan kan det bli hur bra som helst. Om inte kan det tvärtom bli hur eländigt som helst

8. New Jersey Devils

– Brodeur är kvar i kassen. Så det spelar nog ingen roll att sedvanligt försiktige Lou Lamoriello inte gjort så mycket mer än lockat hem några gamlingar. Devils kommer krångla sig till slutspel ändå.

9. Boston Bruins

– Det är möjligt att jag underskattar Bruins. Med Mike Ryder i laguppställningen, och förhoppningsvis färre skador bland nyckelspelare, kan de mycket väl överraska igen.

10. Carolina Hurricanes

– Det känns som att de gjort för lite för att bota den ojämnhet som plågat laget sedan mästaråret. Kommer varva stormatcher med plattditon i år också.

11. Florida Panthers

– Tycks ha fastnat på nivån strax under slutspelsstrecket. Förlusten av Olli Jokinen har inte gjort situationen bättre.

12. Buffalo Sabres

– Har fortfarande inte kommit över förlusterna av Drury och Briere. Synd på ett så sevärt lag.

13. Toronto Maple Leafs

– Leafs-ledningen har som vanligt agerat dumt under sommaren. Såvida inte ”Sudden” väljer att göra comeback blir det en ny skitsäsong i hockeymekkat.

14. Atlanta Thrashers

– Inte ens MED Kovaltjuk ser Thrashers särskilt slagkraftiga ut. Om han försvinner mitt under säsongen, vilket många misstänker, går ridån ner i Georgia.

15. NY Islanders

– Utan Ted Nolans förmåga att bygga lag av nästan ingenting kan detta hopskrap av överblivet spelarmaterialet näppeligen undvika jumboplatsen i öst.

VÄSTRA DIVISIONEN

1. Detroit Red Wings

– Man ska ju komma ihåg att själva märgen i mästarlaget utgjordes av spelare som just nu är i sin ”prime” (Zetterberg, Datsyuk, Kronwall, Franzén, Stuart) eller på väg mot genombrott (Filppula, Hudler, Helm, Lebda). Lägg därtill en briljant coach i Mike Babcock, en pånyttfödd Chris Osgood som backas upp av Ty Conklin samt ett helt koppel minor league-begåvningar – med Jonathan Ericsson i spetsen – som knackar på porten till det där flashiga omklädningsrummet i The Joe och det är fantamme omöjligt att se något annat än att den mytomspunna bucklan åker på Sverige-turné nästa sommar också.

2. Dallas Stars

– Steve Ott och Sean Avery i samma lag...det kommer inte bli kul att möta Dallas i år. Jag tror dessutom att Texas-stjärnorna, med sin blandning av rutin och ungt blod på väg att börja koka på allvar, kan lyfta även hockeymässigt. Och då blir de livsfarliga.

3. Edmonton Oilers

– Sheldon Souray är fit for fight igen. Det betyder att det här ivriga ungdomsgänget ska kunna explodera. Räkna med att Sam Gagner och ”Robban” Nilsson slår igenom så det brakar om det.

4. San Jose Sharks

– Har värvat en nästan helt ny backuppsättning och ser väldigt starka ut bakåt. Men ska de offensiva stjärnorna nånsin lyckas samla sig till en riktigt gedigen säsong? Nye coachen Todd McLellan, direkt från Detroits ledarstab, kanske kan ombesörja det.

5. Anaheim Ducks

– Gott om stjärnglans här, särskilt i de bakre leden. Men det hjälper inte om ankorna fortsätter vara lika odisciplinerade som ifjol. Inte heller täpper backarna till det hål Andy McDonald lämnade efter sig i offensiven.

6. Chicago Blackhawks

– Årets sensation? Jag misstänker det. Underbarnen Toews och Kane har fått ett års erfarenhet och vet vad det innebär att spela i NHL. Nu backas de dessutom upp av nya tungviktare som Brian Campbell och målisen Huet.

7. Minnesota Wild

– Förlusterna av sådana som Rolston och Demitra kan bli kännbara, men den omutlige Jaques Lemaire bygger nog ett konkurrenskraftigt lag ändå.

8. Columbus Blue Jackets

– Inte många tror på Ohio-laget, men jag har en känsla av att en pånyttfödd Kristian Huselius och Rick Nash kan utvecklas till ett så grymt radarpar att det blir slutspel i Columbus för första gången i historien.

9. Calgary Flames

– Det blir som vanligt när Mike Keenan står i båset. Upp ena veckan, ner nästa. Huselius kommer saknas, även ingen i klubben nånsin skulle erkänna det.

10. Nashville Predators

– Slipper försäljningsryktena från inledningen av säsongen. Det borde ge ett annat lugn och fokus. Men hjältarna från countryhuvudstaden hade behövt genomföra ytterligare några trejder för att kunna hävda sig.

11. Phoenix Coyotes

– Det tar ett år till. Sedan har utmärkte general managern Don Maloney byggt ett slutspelslag där ute i öknen. Redan i år ser Olli Jokinen till att Gretzkys pojkar tar ett steg till.

12. Colorado Avalanche

– Om en hel ”Foppa” ansluter runt jul kanske lavinen kan gå igen. Annars ser det tunt ut. Vem tusan ska stå, lyder en av många angelägna frågor.

13. Vancouver Canucks

– Tyvärr. Kommer att tvingas lita ännu mer på tvillingarna Sedin och Luongo i år. Det håller inte.

14. St Louis Blues

– Nystarten kom av sig. De som skulle bära ”nya” Blues hade för klena ryggar, helt enkelt.

15. LA Kings

– Ser till och med sämre ut än förra säsongen. Då är det väldigt illa.