Enströms nya lön – 100 milj

Drömkontraktet säkrat – nu ska laget till slutspel

HOCKEY

Mest istid av alla i Atlanta förra säsongen.

Nu får Tobias Enström, 23, belöningen.

Ett fyraårskontrakt värt 100 miljoner kronor.

Succésäsong Tobias Enström blev utsedd till bästa rookie i november och invald i NHL:s rookelag. För att få behålla backtalangen har Atlanta gett Enström ett fyraårskontrakt värt 25 miljoner om året. FOTO: PONTUS HÖÖK

Enströms rookie-säsong i NHL blev succéartad. Han blev invald till NHL:s rookielag och även utsedd till NHL:s bästa rookie i november.

Lägg därtill att han hade överlägset mest istid av alla i Atlanta Thrashers. Mer förtroende än Niclas Hävelid eller Ilya Kovalchuk.

Redan nu har Atlanta och Enström kommit överens om ett nytt kontrakt, trots att Enström har ett år kvar på det gällande avtalet.

– Atlanta vill ha kvar Tobias i organisationen och det visar klubben med det här avtalet, säger Kalle Bodén, Enströms svenska agent.

Femdubblar lönen

Kontraktsförlängningen är på fyra år och är värt totalt 100 miljoner kronor, 15 miljoner dollar.

Årslönen ökar år för år i Enströms kontrakt, men snittlönen per år från säsongen 09–10 blir 3,75 miljoner dollar, 25 miljoner kronor.

Tala om en hygglig löneförhöjning eftersom Enström kommande säsong ”endast” tjänar 5,1 miljoner kronor.

Det är ovanligt att så unga och orutinerade spelare som Enström får så pass stora kontrakt.

Men Atlanta ville inte riskera att Enström drog klubben till löne-skiljenämnd nästa sommar med tanke på hans succé förra säsongen. Det var säkrast att redan nu skriva ett mångårskontrakt med backtalangen.

”Trivs i Atlanta”

I ett pressmeddelande uttalar sig Enström:

– Jag trivs i Atlanta. Jag vill vara delaktig i något bra här. Förra säsongen missade vi slutspelet och förhoppningsvis kan vi få igång laget och ta oss till slutspel i vår.

Johan Hedberg, lagkamrat till Tobias Enström i Atlanta, vet vad som väntar i helgen.

– Ja, nu får Tobias ta och bjuda oss på middag, det har han nog råd med, säger Johan Hedberg.